Elbilar

Abarths vässade elbil ska ge pendlare roligare resor

Abarth 500e. Foto: Abarth
Abarth 500e. Foto: Abarth
Abarth 500e. Foto: Abarth
Abarth 500e. Foto: Abarth
Abarth 500e. Foto: Abarth
Abarth 500e. Foto: Abarth

Ett flashigare och prestandapackat alternativ för fashionabla stadspendlare. Nu har Abarth ryckt skynket av sin 500e – en eldriven ”pocket rocket”.

Publicerad

I den italienska racinghistorien finns det många märken med god stamtavla. Ett av dessa är Abarth som gjort sig kända för sina vilda varianter av olika Fiatbilar.

Och även om bilarna med skorpion-emblemet inte är en vanlig syn – lever märket fortfarande.

Nu har man tagit klivet in i den elektrifierade världen och under tisdagen ryckte man skynket av Abarth 500e. En vässad variant av den elbil Fiat har i modellfloran.

Så vad är det specialtillverkaren erbjuder?

Enligt egen utsago är det en ”snabbare och roligare bil i både stads- och förortsmiljö” än de vanliga förbränningsmotor-alternativ Abarth säljer. Dessutom ska elbilen vara snabbare runt den egna racerbanan än tidigare modeller.

Därför blev det elbil för Abarth

Abarth säger att det inte var något hållbarhetstänk som fick dem att börja elektrifiera, utan att prestandan de kan få fram är bättre än vad fossildriften ger.

Rent tekniskt har Abarth 500e en elmotor om 113,7 kWh vilket motsvarar 155 hästkrafter, 37 fler än vad Fiat 500e erbjuder. För trafikljus-accelerationer 0-100 km/h går det i Abarthen att göra detta på sju sekunder, hela två sekunder snabbare än bilen den är baserad på. Därtill lyfter tillverkaren fram att bilen är rappare i alla hastigheter än vad deras nuvarande flaggskeppsmodell 695 är.

När det gäller batteri är det på 42 kWh (samma som i Fiaten), dock har snabbladdningskapaciteten skruvats upp till 85 kW. Något som då ska göra att man kan ladda upp 80 procent på 35 minuter.

En detalj som ge ägare en förhöjd upplevelse, utöver körningen är hur bilen låter. Glöm trötta hittepå-ljud – Abarth 500e har begåvats med ett motorljud som efterapar det ”vrål” som bensinmotorerna har.

Därtill, när du kör lite slappt i stadstrafik och kör snabbare än 15 km/h ackompanjeras detta av ett ”gitarrackord”.