Vitlockiga veteraner bakom moderna mobiler

2006-10-18 12:45  

Att Televerksingenjören Östen Mäkitalo är urfadern till den moderna mobiltelefonin är välbekant. Men att hans kollega genom alla år, ingenjören Laila Ohlgren, ligger bakom knappen med den gröna luren på mobiltelefonen är mindre känt.

Nyteknik.se fick en pratstund med de båda pensionerade mobilveteranerna vid invigningen av utställningen "Mobilen 50 år" i på Galleri So i Kungsträdgården i Stockholm på tisdagskvällen.

"Det var här allting startade"

- Jag har varit med sedan Sverige bara hade 100 mobilabonnenter. I dag är mobiltelefonen var mans egendom och vi är på väg att passera tre miljarder mobilabonnenter i världen. Mobiltelefonin är den största industriella revolutionen genom tiderna. Och det var här i Sverige som allting startade, säger Östen Mäkitalo, till Nyteknik.se.

Han är civilingenjör och kom till Televerket 1961. Fem år senare började han arbeta med Televerkets mobiltelefoniprojekt.

Då fanns redan de första automatiska mobiltelesystemen MTA- och MTB och Östen Mäkitalos nya uppgift 1968 skulle bli att utveckla nästa system med arbetsnamnet MTC.

I stället blev det NMT, det nordiska mobiltelefonsystemet.

- 1969 involverade vi de andra nordiska televerken och bildade en nordisk arbetsgrupp. MTC döptes om till NMT och NMT 450 lanserades i oktober 1981. Men då var vi sedan flera år redan igång med det digitala GSM-systemet som lanserades officiellt sommaren 1991, berättar Östen Mäkitalo.

Laila och Östen jobbade ihop

Laila Ohlgren har arbetat tillsammans med Östen Mäkitalo under alla år.

Hon var den enda kvinnliga ingenjöreren på Televerket Radio när hon började 1956 och hon var med under hela utvecklingen av NMT på Televerket i Farsta tillsammans med Östen Mäkitalo.

- Vi jobbade "mitt i smeten" och står bakom mycket som idag anses som självklarheter, bl a RDS. Vi arbetade också inom satellit- och TV-området.

- Östen var ordförande i en internationell grupp inom CCIR som behandlade det nu så aktuella HDTV. Vi brukar säga att det tar ca 10 år för ett nytt system innan det tas i bruk, säger Laila Ohlgren till Nyteknik.se.

Lailas lysande idé

I den särskilda jubileumstidningen Mobilen 50 år berättar journalisten Weje Sandén, en av redaktörerna för jubileumstidingen, hur det gick till när Laila Ohlgren skapade världsstandarden för hur man ringer med mobiltelefonen.

I arbetet med NMT-systemet hade man bestämt att uppringning skulle fungera på samma sätt som abonnenterna var vana vid när de ringde i den vanliga telefonen - man skulle lyfta på luren och sedan slå numret.

Men det fanns stora svagheter med denna metod i den mobila tillämpningen. Laila Ohlgren kom på lösningen en pingsthelg i slutet av 1970-talet.

Eftersom det sitter en liten mikroprocessor i varje mobiltelefon kunde man låta telefonen göra jobbet och lagra inmatningen av siffror tills användare trycker på knappen med symbolen för telefonlur.

Dementerar bananhistorien

Laila Ohlgren säger till Nyteknik.se att det var precis så som det beskrivs i jubileumstidningen.

- Eftersom det brådskade med en bra lösning på uppringningsproblemet ringde jag Östen och frågade om vi, trots att det var helg, kunde ta bilen med mätutrustning och köra runt i Stockholm för att testa den nya lösningen, berättar Laila Ohlgren.

- Den ena körde och den andra gjorde uppringningar och vi turades om med detta under hela helgen. Vi gjorde kanske tusen uppkopplingar för att få ett tillräckligt statistiskt underlag för att se om den nya lösningen fungerade. Och det gjorde den, berättar Laila Ohlgren.

Men hon dementerar historien om att hon matade Östen Mäkitalo med bananer för att hålla honom vaken under de två dygn som man testade den nya idén med uppringning.

- Det är inte riktigt sant, bara nästan. I slutet av 1970-talet fanns inga butiker öppna under helgerna. Men Fruktcentralen var öppen och där köpte vi bananer som räckte hela helgen. Meningen var att jag skulle sitta bak i mätbilen med mätapparaturen, men jag blev åksjuk. Så därför varvade Östen och jag körning och mätning och det hela fungerade bra, berättar Laila Ohlgren för Nyteknik.se.

Fotnot: Jubileumstidningen Mobilen 50 år har producerats av Veckans Affärer och tidningen Mobil.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt