Vattenfall satsar på blockkedjan

2017-12-28 14:45  

Just nu testar 39 europeiska energibolag decentraliserad elhandel med hjälp av en blockkedja.

Bland aktörerna i projektet finns Eon, Uniper och Vattenfall.

– Det ger oss möjligheter att bli snabbare och effektivare, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper.

Idag passerar elen via någon av de stora handelsplatserna, som nordiska elbörsen Nord Pool. Det medför transaktionskostnader för energibolagen. Med blockkedjeteknik kan handeln ske direkt mellan köpare och säljare.

I maj lanserade ett 20-tal (numera är de 39) energibolag Enerchain, en programvara utvecklad av tyska Ponton. Enerchain är i sin tur byggd på en blockkedja konstruerad av startupen Tendermint. I oktober genomfördes den första elhandeln mellan Eon och italienska Enel, helt utan mellanhänder. I ett pressmeddelande deklarerade Eon att den lägre kostnaden ”i framtiden” kommer att ”gynna energikunder”.

– Genom att använda blockkedjan kan man bygga mer bilaterala handelsmöjligheter i handelskedjan. Det ger både snabbare och effektivare handel, säger Johan Svenningsson.

Med Enerchain kan energibolag anonymt skicka ordrar till en decentraliserad liggare. Det sker peer-to-peer, utan någon central marknadsplats. Tekniken påminner om den som används för kryptovalutan bitcoin.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt