Utvecklar cadmjukvara för tandersättningar

2001-09-05 13:00  
Det lilla svenska utvecklingsbolaget Decim har tagit fram ett system för att tillverka tandersättningar av ett extremt hårt keramiskt material. Nu börjar man bli klar med testfasen och tar steget ut på marknaden.

I förra numret berättade vi om Nobel Biocare som framgångsrikt tillverkar keramiska tandkronor med cadteknik. Även det lilla Skellefteåbaserade bolaget Decim har nu lanserat ett cadbaserat system. De båda systemen har likheter men har samtidigt olika utgångspunkter. Där Nobel Biocare satsat på ett centraliserat system har Decim valt att utveckla en produktionsplattform som placeras hos kunden. Decim använder lasertriangulering medan Nobel Biocare mäter med släpskanner. Och medan Nobel Biocare valt ett material som sintras efter att det formgivits tillverkar Decim sina tandkronor av en presintrad keram.

Decims teknik befinner sig i slutet av utvecklingsstadiet och företaget har sedan i oktober ett samarbete med dentallaboratoriet DP Nova i Malmö, där man kör en anläggning kommersiellt i kombination med att man utför kliniska studier.

- I år kommer vi att installera ytterligare tre system, säger vd Jan Würtz.

Decim riktar in sig på stora laboratorier som kunder eftersom deras marknadsanalys är att smålaboratorierna sväljs av de stora och försvinner. För att kunna lansera sitt system mer kraftfullt har företaget startat ett försäljningsbolag tillsammans med Ivoclar Vivadent.

Decim koncentrerar sig på att utveckla mjukvara och använder sig av standarddatorer och maskiner för sina design- och tillverkningsenheter. Man använder sig av en konventionell pc-plattform, och fräsmaskinen är av en typ som även används för att göra klockboetter och gjutformar. I stället har man satsat mycket på att utveckla egna fräsmetoder, som är anpassade efter de speciella krav som ställs för att kunna bearbeta den extremt hårda keramen som företaget använder för sina kronor. Och företaget jobbar också mycket med att utveckla användarvänliga gränssnitt.

- Det som är intressant är den digitaliserade bilden och vad tandteknikern kan göra med den. Det finns så många tekniskt smala lösningar som inte är smarta för användaren. Vi försöker att inte bygga för mycket på drömmar utan koncentrerar oss på kärnfunktionerna. Vi har inte någon egen industriell plattform utan använder standardapparater. Vi försöker skapa ett öppet system som inte ska vara låst till vare sig material eller produktionsprocesser, säger Decims utvecklingschef Stefan Mälstad, som en gång sökte sig till Decim efter ha läst en artikel om bolaget i Ny Teknik.

Företaget Optronic var med och grundade Decim, de är därför starka på beröringsfri mätning och använder sig av lasertriangulering för att mäta av tandavgjutningarna. En laserlinje projiceras över objektet som roteras och vinklas medan en kamera läser av mätvärdena ur en annan vinkel.

- Vi har en bra metod för laserläsning och det sker en kontinuerlig utveckling på många fronter, säger Stefan Mälstad.

Decims system består av separata stationer för cad- och camdelarna. Cadbearbetningen är snabb och tar bara några minuter, medan fräsningen i camdelen tar mellan en halv och en timme för en enda tandkrona - den keram som Decim använder tar på grund av sin hårdhet lång tid att bearbeta. Den baseras på zirkoniumdioxid, ett material med extrema värden - det används som isoleringselement i kärnkraftverk, för knivar i pappersindustrin, till höftleder och knäleder. Det har metalliknande egenskaper, är segt och syns på röntgen. Dessutom accepteras det av den mänskliga kroppen. Inga avstötningsreaktioner har kunnat beläggas.

Det är kronans inre hätta som cadmäts, det yttre lagret av porslinskronan görs fortfarande för hand av tandteknikern. Enligt Stefan Mälstad är det fortfarande för komplicerat att hantera porslin med cad:

- I tandvård är estetiken så komplicerad att den måste göras för hand. Tandformgivningen - att få till färg och form - är ett konstnärsyrke.

Det avgörande när det gäller den inre hättan är att få till en optimal kantlinje så att tand och krona möts. Idag anser sig Decim ha uppnått en exakthet i passform som är jämbördig med eller bättre än traditionella gjutna guldkronor.

- Tack vare cad-camteknik har det utvecklats en helt ny generation helkeramisk protetik som tål tryck minst lika bra som guld. Nästa utmaning är att göra broar, än så länge kan vi bara saluföra enskilda kronor. Ju större konstruktion desto större risk för misspassning och de tar mycket längre tid att fräsa fram. Men vi håller på med kliniska tester när det gäller broar, avslutar Stefan Mälstad.

Calle Arvidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt