Tysk säkerhetstjänst varnar för ryska cyberattacker

2016-12-09 16:11
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alamy

Antalet ryska cyberattacker riktade mot Tyskland och EU ökar markant, varnar Tysklands säkerhetstjänst. Syftet med attackerna: Att försvaga och destabilisera.

Det var i går torsdag som den tyska säkerhetstjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz (BFV) gick ut med en kommuniké där man pekar på att man under den senaste tiden sett en tydlig ökning av ryska propaganda- och desinformationskampanjer samt cyberattacker riktade mot det tyska samhället och landets politiska partier.

– Vi ser en allt mer aggressiv rysk verksamhet knuten till cyberspioneri och cyberattacker, vilket potentiellt kan utgöra en fara för tyska regeringsrepresentanter, parlamentsmedlemmar och anställda hos demokratiska partier i landet, säger Hans-Georg Maassen, chef för BFV, i ett pressmeddelande.

Enligt BFV sker cyberangreppen bland annat skett i form av så kallade phishing-attacker – på svenska kallat lösenordsfiske – riktad mot lagstiftare och partier i Tyskland. Genom att sprida skadlig programvara via exempelvis falska hemsidor hoppas hackarna kunna komma över lösenord och annan känslig information.

En stor del av dessa angrepp ska gå att koppla till den ryska hackergruppen APT 28, även kända under namnet Fancy Bear eller Strontium, hävdar BFV.

APT28 är förövrigt samma grupp som har anklagats för cyberattacker som utförts mot det Demokratiska partiet i USA i höstas, samt det tyska parlamentet under 2015.

Läs mer:

Läs mer: Kreml anses stå bakom hackerattack

Tyska tjänstemän har tidigare anklagat Moskva för att försöka manipulera tysk media till att spä på missnöjet kring frågor som den rådande flyktingkrisen, samt att sänka förtroendet för EU bland Tysklands befolkning, rapporterar Reuters. Det långsiktiga ändamålet ska vara att skapa opinion kring att ta bort EU:s sanktioner mot Ryssland.

Även Tyskland förbundskansler Angela Merkel har uttryckt oro över den ökande ryska verksamheten i form av desinformationskampanjer och cyberattacker. I en intervju i november varnade Merkel för att det inte går att utesluta att Ryssland kommer att använda dessa medel för att försöka påverka det tyska förbundsvalet som äger rum under nästa år.

I en ny rapport som kom i veckan slår Foi, Totalförsvarets forskningsinstitut, larm om att Ryssland har en mer kraftfull militär kapacitet än tidigare.

FOI konstaterar bland annat att Rysslands väpnade styrkor utvecklats från att främst kunna hantera interna konflikter i det forna Sovjetområdet, till en organisation och struktur som kan hantera storskaliga operationer även utanför detta område.

Detta handlar bland annat om icke-militära medel, det som ibland kallas hybridkrigsföring – en typ av krigsföring som till exempel omfattar informationsoperationer, it-angrepp och psykologisk krigsföring, vilket har använts i Sydossetien, Krim och östra Ukraina.

– Rapporten bekräftar väldigt mycket av det vi har känt på oss, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Kalle Wiklund

Debatt