Tredjedel av kryptobyte återlämnat

2021-08-12 10:17  
Hackarna bakom vad som beskrivs som tidernas största kyrptokupp har börjat lämna tillbaka bytet. Arkivbild. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Hackarna som ligger bakom miljardkuppen mot kryptobolaget Poly Network har lämnat tillbaka en tredjedel av bytet. "Jag är inte särskilt intresserad av pengar", säger en person som säger sig ligga bakom stölden.

I tisdags kväll gick kinesiska Poly Network, det drabbade bolaget som specialiserar sig på överföringar av kryptovalutor, ut på Twitter och berättade om den omfattande kuppen.

Tiotusentals kunder uppgavs ha förlorat kryptovalutor värda mer än 600 miljoner dollar, eller 5,2 miljarder kronor. Bolaget bad via Twitter hackarna att lämna tillbaka bytet, och företagets vädjan verkar ha gått hem.

Läs mer: Hackare stal 5 miljarder – vill lämna tillbaka pengarna

260 miljoner

Poly Network uppger via Twitter att valuta för omkring 260 miljoner återlämnats.

En person som säger sig ligga bakom kuppen säger via digitala meddelanden att gärningspersonerna genomförde den för skoj, för att utnyttja ett säkerhetshål innan andra skulle upptäckta det, och att planen hela tiden varit att lämna tillbaka pengarna.

Ari Redbord vid blockkedjeanalysbolaget TRM Labs säger till Coindesk att även om det visar sig att syftet var gott, så är det fel sätt att göra det på och att folk kan tappa förtroendet när deras livsbesparingar hamnar på vift.

"Svårt att tvätta"

Tom Robinson, medgrundare till Elliptic, som sysslar med blockkedjeanalys, säger att det kan vara problematiskt för tjuvarna att ha någon nytta av bytet och att de bedömt att det säkraste var att lämna tillbaka det.

– Även om du kan stjäla kryptotillgångar, så är det extremt svårt att tvätta dem och ta ut dem, till följd av blockkedjans transparens och finansiella institutioners breda användande av blockkedjeanalys.

Mer om: Kryptovaluta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt