Digitalisering

Tre av tio återanvänder lösenord – trots risker

Foto: Janerik Henriksson / TT

Tre av tio svenskar medger att de har tre eller färre lösenord som de använder till flera tjänster på nätet, enligt en ny Sifo-undersökning.

Publicerad

Men att återanvända lösenord innebär en stor risk om hackare skulle komma över dem.

Mejl, sociala medier, bokningar av tjänster och onlineshopping – både på jobbet och privat krävs det i dag allt fler lösenord och användarnamn. Men trots att många använder flera olika tjänster är det vanligt att man använder samma lösenord flera gånger om, något som ökar risken för att utsättas för identitetsstöld och bedrägerier.

– Det blir ju så att om man blir av med ett lösenord och bara har ett kan någon sen väldigt enkelt ta sig in i andra system som man använder, säger Henrik Davidsson på it-säkerhetsföretaget NTT Security, som har beställt undersökningen.

I undersökningen svarar 30 procent av de tillfrågade att de har tre eller färre lösenord på internet, 9 procent har fem lösenord och 39 procent har fler än fem lösenord. Undersökningen visar också att kvinnor har färre lösenord än män. 33 procent av kvinnorna anger att de har tre lösenord eller färre jämfört med 26 procent av männen.

– Jag tror det handlar mest om lathet att man inte vill komma ihåg för många lösenord, säger Henrik Davidsson.

Det handlar inte heller om hur säkert ett lösenord är om man använder samma lösenord till flera system. Det finns i dag olika typer av elektroniska nyckelringar som kan hjälpa till att komma ihåg alla lösenord, men för att vara riktigt säker, säger Henrik Davidsson, bör man också byta dem regelbundet.

– Jag försöker byta lösenord kanske en eller två gånger i månaden. Det blir några stycken men det är ett bra sätt att träna minnet på.

Undersökningen genomfördes i Sifos webbpanel under perioden 2–5 november 2017. Totalt intervjuades 1|077 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.