Telia lämnar skrytbygget i Nacka Strand

2003-06-04 14:03  
Nacka Strand

Ungefär 3 500 Telia-anställda i Sverige tvingas flytta. Omkring 1 000 ska bort från den fashionabla skärgårdsidyllen Nacka Strand i utkanten av Stockholm och flytta till förorterna Farsta och Haninge. -Samlokaliseringen är ett led i vår kostnadsbesparing, säger Marie Ehrling, chef för Telia Soneras Sverigebolag.

Nacka Strand utanför Stockholm
Marie Ehrling har initierat en av landets största företagsförflyttningar. Omkring 3 500 av hennes 11 000 anställda ska flytta till andra lokaler.

-Vår inriktning är att samlokalisera all Sverigepersonal. Bara i Stockholmsområdet finns idag cirka 4 000 anställda på 20-25 olika adresser. I slutet av 2005 ska de - i möjligaste mån - finnas i Haninge och Farsta.

Utflyttningen från Nacka Strand kan inte ske snabbare. Där är Telia uppbunden av hyreskontrakt.

I Göteborg däremot ska omflyttningen ske redan i år. Där finns 1 600 anställda, som alla ska flytta till en och samma, men helt nya Göteborgs-adress.

Malmö får ytterligare ett år på sig. Men även där ska alla 800-900 anställda flytta till en ny lokal.

Exakt hur många som får följa med flyttbussen är oklart. Marie Ehrling meddelade nyligen att Sverigebolaget ska säga upp 700 personer i år. Men vilka orter som kommer att drabbas är fortfarande inte känt

Ska spara 2,3 miljarder

Hur stora besparingar Marie Ehrling hoppas kunna göra genom samlokaliseringen av Sverigebolaget är inte officiellt. Hela Telia Sonera-koncernen räknar med att uppnå årliga kostnadssynergier på 2,3 miljarder kronor vid i slutet av år 2005.

Telia Soneras koncernledning med Anders Igel ska också flytta. Men i riktning från Farsta in till Stockholm City.

Det är bara tio år sedan som det nybyggda kontorsområdet i Nacka Strand marknadsfördes som "Sveriges högteknologiska centrum för kommunikationsteknik".

Det uppfördes samtidigt som mobilbranschens framtid målades i rosenrött. Både Ericsson och Telia valde att flytta ut till den fashionabla skärgårdsmiljön en knapp mil från Hötorgsskraporna i Stockholm City.

Flera Teliabolag flyttade dit. Bland annat dårvarande Telia Mobitel, Megacom, Svenska Kabel-Tv (numera Com Hem), Stockholm Radio och Telia International.

Även Ericsson hyrde in sig vid vattnet och hade ett tag 1 000 anställda i Nacka Strand.

Ericsson, som krisat länge, har redan flyttat. Men nu är det alltså Telias tur att lämna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt