Tekniska attachéer i farozonen

1999-09-22 13:00  
Förändringar i omvärden gör att staten vill stöpa om Sveriges tekniska attachéer, Statt. I budgetpropositionen skriver regeringen att "verksamheten i nuvarande form inte kommer att få fortsatt finansiering".
- Industrin har inte längre något behov av ombud som förmedlar teknisk information.
- De söker själva upp den, till exempel över Internet, säger Ingemar Ahlandsberg, departementssekreterare på Näringsdepartementet. På Näringsdepartementet pågår utredningar som ska staka ut vägen för det nya Statt. Stora förändringar är att vänta.
 
Statt ska koncentrera sig på att bygga nätverk och skapa kontakter mellan forskare i andra länder och svensk industri. I väntan på de nya riktlinjerna har alla nyförordnanden stoppats. Statt har till exempel inte utsett någon efterträdare till den förre tekniska attachéen i Washington. I höst stängs kontoret i London och på sikt kan fler kontor komma att stängas. Statt är en offentlig stiftelse med Svenska staten och Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, som stiftare. Med åren har statens bidrag till verksamheten minskat. Statt har istället satsat på konsultverksamhet. Men den är nu under avveckling. Statts styrelse ansåg att Statt konkurrerade på den öppna marknaden på ett otillbörligt sätt.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt