Tekniken som ska ge svenska medaljer i vinter-OS

2018-02-09 16:31  
Anna Swenn-Larsson från Rättvik är en av 110 svenskar som tävlar i vinter-OS i Pyeongchang. Foto: Ski Team SWE Alpine

Inbyggda sensorer, nya material och simulatorer – teknikutvecklingen inom vintersporten är snabb. ”Forskning inom sportteknologi blir allt viktigare”, säger professor Mikael Bäckström.

Den sydkoreanska upplagan av vinter-OS börjar i dag fredag. 110 svenska atleter är på plats i Pyeongchang för att mäta sina krafter mot den övriga världseliten.

I dag handlar förberedelserna inför ett världsmästerskap inte längre bara om stenhårda fys-pass, kostlära och mental träning.

Under de senaste åren också det vetenskapliga utvecklingsarbetet som bedrivs inom sportteknologi fått större betydelse.

Redan vid OS i Sochi 2014 skrev Ny Teknik om hur det svenska skicross-landslaget använde 3d-kameror, datormodellering och nya handtag med inbyggda sensorer för att finslipa sina starter.

– Det sker en snabb teknikutveckling inom området. På den absoluta elitnivån blir det här allt mer viktigt, säger Mikael Bäckström, professor och centrumledare vid Sports Tech Research Centre på Mittuniversitet.

Läs mer: Intel: OS blir ett tillfälligt 5g-labb

I Östersund har Sports Tech Research Centre byggt upp flera simuleringsmiljöer. Bland annat en vindtunnel för att simulera olika fuktförhållanden, och luftmotstånd vid uppförs- och nedförsbackar.

- Vi använder också vindtunneln för att luftmotstånd och vattengenomsläpplighet hos olika material.Vi använder också vindtunneln för att mäta luftmotstånd och vattengenomsläpplighet hos olika material.

Ett forskningsområde som är särskild hett handlar om vidareutvecklingen av längdskidstavar i kompositmaterial.

– Kolfiberstavar är inte supernytt, men problemställningen är fortfarande den samma. Det som man jagar efter är att få fram stavar som är lätta och samtidigt styva. I dag sker det på bekostnaden att stavarna blir känsliga för slag eller annan sidobelastning, som kontakt med andra åkare. Det finns exempel på svenskar som har förlorat medaljer på grund av detta, säger Martin Fagerström, docent i hållfasthetslära och forskare inom sportteknologi på Chalmers.

Läs mer: Stora nyttan kommer när 5g når industrin

En annan tydlig trend i vintersportvärlden handlar om att använda naturmaterial och naturfiber – exempelvis från lin och hampa – för att förstärka det tunna materialskikt av polymer som läggs utanpå träkärnan i alpinskidor.

– Naturfibrer kan hjälpa till att dämpa ut vibrationerna, vilket ger flera fördelar, säger Martin Fagerström.

Under de senaste åren har även sensorer och annan inbyggd elektronik påbörjat sitt intåg i sportvärlden. Ett exempel på den utvecklingen är ett Chalmersprojekt där man byggt in en kraftmätare och en rörelsesensor i ett stavhandtag.

– Det var från börjat ett studentprojekt hos oss. Den inbyggda mätaren gör att vi kan få ut kraften i staven samt stavens vinkel mot underlaget och därigenom räkna fram nyttoeffekten i färdriktningen. Handtaget ger också ett flertal nyckeltal som hjälper åkaren att förbättra sin stavteknik.

Forskning kring sportteknologi är fortfarande en relativt ny företeelse i Sverige, även om det bedrevs viss verksamhet inom området redan på 1990-talet.

Läs mer: OS har redan utsatts för flera hackerattacker

Hos Sports Tech Research Centre – med anor från runt år 2000 – är flera av forskarna från början civillingenjörer inom maskinteknik. Det är en bakgrund som har flera fördelar, menar centrumledaren Mikael Bäckstrom.

– Den bakgrunden är mycket värdefull, bland annat kan vi använda kunskap om hur vibrationer i en bärarm påverkar en bil jämföras med vibrationerna i skidor när vi testar utrustning. Som jag ser det kommer det att bli allt viktigare med mer vetenskapliga metoder vid både analys och utveckling vid utveckling av nya material och utrustning inom vintersport. På sistone har vi också sett en utveckling där den här typen av arbete blivit mer accepterat hos atleterna och bland branschaktörerna.

110 svenska deltagare i vinter-OS

Årets olympiska vinterspel hålls 9-25 februari.

Det är andra gången som Sydkorea arrangerar OS.

2 925 idrottare från 92 nationer kommer att vara på plats.

Sverige deltar med 110 idrottare.

102 grenar i 15 sporter kommer att utövas i Pyeongchang.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt