Svenska Spotscale bakom världens största 3d-karta av stadsdel

2016-11-01 10:01  

Linköpingsbolaget Spotscale har skapat en superdetaljerad 3d-modell av Norrköpings industriområde med hjälp av 140 000 högupplösta bilder tagna från drönare. Modellen ska nu användas av Nasa och svenska forskare för att studera hur autonoma drönare kan påverka framtidens stadsmiljöer.

I somras upptäckte förvånade Norrköpingsbor att det plötsligt hade dykt upp svartvita symboler på gatorna i centrala delar av staden. Fler personer hörde av sig till lokalpressen, som med läsarnas hjälp kom fram till att det hela var en del av ett projekt med målet att skapa en extremt detaljerad 3d-modell av Norrköpings industriområde.

Projektet – som är världens största i sitt slag – genomfördes av Linköpingsbolaget Spotscale, som utvecklat teknik som använder drönartagna bilder och en egenutvecklad mjukvara för att ta fram avancerade 3d-modeller av hus och annan bebyggelse.

Spotscale anlitade ett antal drönarpiloter för att fotografera ett område som täckte in sammanlagt 40 kvarter. Totalt samlades 140 000 bilder in på varje gata, fasad och tak i området. Fotona tagna från alla tänkbara vinklar och har en upplösning på 24 megapixel.

Läs mer: Kolla in kvarteret i 3d innan huset byggs

Allt bildmaterial – bestående av miljarder pixlar – har nu bearbetats i Spotscales programvara med datorseende-algoritmer för att skapa en stor och extremt detaljrik 3d-modell av stadsdelen.

– I dag kräver ett projekt av det här slaget att drönarna som används flygs manuellt, men när drönare tillåts flygas utan förare kommer den här typen av 3d-kartläggning av urbana miljöer att explodera, säger Ludvig Emgård, vd för Spotscale.

– Vi hade fyra stycken 300 gigabyte-hårddiskar som åkte i skytteltrafik mellan Linköping och Norrköping. För vår del handlar projektet mycket om själva i utmaningen i att kunna ro ett projekt av den här skalan i hamn, säger Pablo Jomer, webbutvecklare på Spotscale.

Datan som samlats in av Spotscale kommer nu att användas av Nasa och forskare från Luftfartsverkets utvecklingsavdelning och Linköpings universitet i ett projekt där målet är att skapa en realistisk 3d-simulation av hur drönartrafiken kan påverka framtidens reguljära flygtrafik och stadsmiljöer.

Läs mer: "Svenska drönarföretag riskerar att gå under"

Men Spotscales superdetaljerade 3d-karta ska inte bara användas för forskning. Genom projektet Visual Sweden, som bland annat drivs av Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings universitet, är det också tänkt att modellen ska kunna användas för att göra det enklare för stadens medborgare kunna delta i framtida byggprojekt.

Ludvig Emgård, vd för Spotscale, ser även andra tillämpningsområden för tekniken:

– Att det går att ta fram fotobaserade, realistiska modeller av flera kvarter i en stad öppnar för helt nya möjligheter för spelutvecklare och exempelvis simuleringar av autonoma bilar i stadsmiljöer.

World's largest 3D reconstruction of a neighborhood from Spotscale on Vimeo.

 

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan Karta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt