Svenska forskare ritar människans proteinkarta

2002-12-03 23:00  

Wallenbergstiftelsen satsar en kvarts miljard kronor på att kartlägga människans proteiner. Utan rekordanslaget hade forskningsprogrammet, som leds av professor Mathias Uhlén vid KTH, förmodligen lagts i Storbritannien.

Omkring 50 svenska forskare och tekniker är med i forskningsprogrammet, som med 240 miljoner under fyra år fått det största enskilda anslaget någonsin i Sverige.
- Jag tycker det här är fantastiskt roligt. Nu ska jag avveckla de flesta av mina engagemang vid sidan av för att koncentrera mig på det här de närmaste fyra åren, säger professor Mathias Uhlén vid institutionen för bioteknik på KTH.

Målet är att kartlägga samtliga proteiner hos människan, särskilt de som finns i hjärnan och i cancerceller. Kunskapen kan sedan användas för att förstå olika sjukdomsförlopp och utveckla nya läkemedel. Kartläggningen publiceras i databaser, som blir allmänt tillgängliga för forskare över hela världen. Projektet kommer att producera flera terabyte data om året, ett slags atlas över mänskliga vävnader och deras innehåll av proteiner.

Projektet utgår från den nya kunskapen om människans arvsmassa och använder en ny, svensk metod för att kartlägga proteinerna:
- I början av år 2000 utvecklade vi här på KTH ett sätt att med hjälp av bioinformatik hitta "prestar", korta signaturer som är typiska för varje protein (prest = protein epitope signature tag).

Reagerar bara med protein
- Vi framställer de här bitarna i den proteinfabrik vi nu bygger upp. Utifrån prestarna gör vi sedan reagenser i form av antikroppar som bara reagerar med ett protein.

- Dessutom introducerar vi matriser med vävnadsprover, en finsk teknik som vidareutvecklats av Fredrik Pontén i Uppsala. När antikropparna reagerar med proverna på matrisen kan vi på ett enkelt sätt se hur protein uttrycks i normala organ och i cancervävnader, säger Mattias Uhlén.

Den stora proteinkartläggningen har varit på gång en längre tid. Tidigare fanns planer på att förlägga i stort sett hela forskningen till Storbritannien med Wellcome Foundation som finansiär.
- Ja, det var faktiskt så att vi blev så intresserade av det här projektet att vi ville bjuda emot och ta över och lyckades med det, säger Erna Möller, verkställande ledamot i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Trots rekordbeloppet räcker inte stiftelsens anslag för att klara hela kartläggningen.
- Den kostar nog det dubbla, men det kommer säkert andra svenska och internationella intressenter in i projektet också, säger Erna Möller.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt