Styr eluttaget från din mobil

2013-12-04 05:30  

NY TEKNIK TESTAR. Ericsson förutspår 50 miljarder uppkopplade prylar 2020. <br/> Ny Teknik testar två tidiga lösningar som gör det enkelt att styra ett eluttag i hemmet från mobiltelefonen: Belkin Wemo och Qgate.

Belkin, kända för tillbehör till både datorer och mobiltelefoner, kallar sin lösning Wemo. Från Österrike kommer Qgate. Den mest grundläggande funktionen är identisk i de båda prylarna: koppla in dem i ett vägguttag, anslut en lampa, en kaffebryggare eller någon annan apparat och styr den sedan från mobilen.

Vid en närmare titt skiljer sig Wemo och Qgate åt på flera punkter. Wemo säljs i paket med en strömbrytare och en rörelsesensor. Det innebär att en lampa kan tändas så snart någon rör sig i rummet. Men också att det går att få en notis i mobiltelefonen om att någon är i köket.

Mest intressant  är kopplingen till Ifttt, en tjänst som Ny Teknik skrev om i våras och som gör det möjligt att knyta ihop olika webbtjänster med varandra.

Kopplingen mellan  Ifttt och Wemo är dubbelriktad. Det innebär till exempel att varje rörelse i ett rum kan loggas till ett kalkylblad på Google Drive eller att strömmen kan slås på när väderleksprognosen spår temperatur under noll grader.

Qgate å sin sida har ett antal inbyggda sensorer i dosan. Den kan känna av ljus, ljud och temperatur och styra strömbrytaren utifrån dem. Dessutom kan den mäta aktuell strömförbrukning och skicka ett mejl då den sjunker under ett förutbestämt tröskelvärde.

Men om Qgates hårdvara är mer kompetent än Wemos brister det tyvärr i mjukvaran som inte alls känns modern och användarvänlig. Det hade varit bra om värdena från sensorerna hade kunnat användas för att konstruera egna regler, men nu är man hänvisad till ett antal så kallade Qapps som använder sensorerna på olika sätt.

Förbättringar ska dock vara på gång och dessutom börjar extra sensorer att säljas inom kort, vilket kommer att göra det möjligt att övervaka bland annat temperatur i flera rum.

I dagsläget känns Wemo som den mest genomarbetade produkten av de två, dessutom till ett bättre pris. Men med alla de sensorer som finns i Qgate är möjligheterna egentligen större – om mjukvaran bara hade varit bättre, och det hade funnits koppling till Iftt precis som hos Wemo.

Wemo

 • Använd mobiltelefonen som fjärrkontroll.
 • Rörelsesensor kan styra strömbrytaren men också meddela i telefonen att någon rör sig i rummet.
 • Koppling via Ifttt gör det möjligt att använda Wemo tillsammans med flera av nätets stora tjänster.
 • Kommunicerar via wifi, så annan internetuppkoppling krävs.
 • Pris: 1 300 för paket med rörelsesensor och strömbrytare.

Qgate

 • Använd mobiltelefonen som fjärrkontroll.
 • Sensorer för ljud, ljus, temperatur och energiförbrukning.
 • Fjärrövervaka last och få ett mejl när strömförbrukningen försvinner och när den kommer tillbaka.
 • Snart möjligt att köpa till ytterligare trådlösa sensorer.
 • Inbyggt gprs-modem (med förbetalt sim-kort) vilket innebär att krav på annan internetuppkoppling saknas.
 • Pris: 2 250 kronor.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt