Spotify växer ännu mer – nu störst på podcast

2021-10-27 15:54  
Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery/TT

Musiktjänsten Spotify levererar enligt förväntningarna. Annonsintäkterna, särskilt från podcasts, har ökat kraftigt. "Intresset från annonsörerna inom det området är stort", konstaterar Spotify-grundaren Daniel Ek.

Spotifys rapport visade en rörelsevinst för tredje kvartalet i rad och antalet användare ökar fortfarande stadigt. De betalande premiumanvändarna är den största kassakon, men annonsintäkterna ökar kraftigt (75 procent på ett år).

Daniel Ek, vd för Spotify, säger att när de började satsa hårt på podcasts för tre år sedan hade de 185 000, vilket "inte var någonting mot de största spelarna".

Nu har de 3,2 miljoner podcasts världen över.

"Största podcastplattformen"

– Vi har blivit den största plattformen för podcastkonsumtion i fler än 60 länder. Vi blev nyligen den största plattformen för podcastlyssnande i USA, säger Daniel Ek på en konferens efter rapporten.

Läs mer: Äntligen: Spotify satsar på cd-kvalitet

Annonsintäkterna uppgick till motsvarande 3,2 miljarder kronor det tredje kvartalet, att jämföra med 2,7 miljarder kronor kvartalet innan.

Den största inkomstkällan är fortfarande betalande prenumeranter, som drog in motsvarande 22 miljarder kronor av 25 miljarder kronor i totala intäkter.

Fler användare

Det totala antalet användare per månad ökade till 381 miljoner, från 365 miljoner vid utgången av kvartalet före.

Den betalande andelen användare ökade också i antal, från 165 miljoner under andra kvartalet till 172 miljoner vid tredje kvartalets utgång. Det överträffade nästan företagets förväntningar, som låg i linje med med företagets förväntningar.

– Allt tyder på att vi kommer fortsätta leverera efter våra förväntningar, säger Daniel Ek.

För tredje kvartalet i rad redovisar Spotify en rörelsevinst. Under tredje kvartalet landade den på drygt 750 miljoner kronor, jämfört med 120 miljoner kronor kvartalet före. Det var i linje med Spotifys förväntningar på en rörelsevinst mellan 0 och 800 miljoner kronor.

Spotifys aktie steg cirka sex procent under förhandeln innan börsöppning.

Fakta: Spotify Q3 i siffror

Spotifys delår i siffror. Inom parentes står siffrorna för kvartalet innan.

Totala intäkter: 2 501 miljoner euro (1 975 miljoner euro)

Intäkter från premiumanvändare: 2 178 miljoner euro (2 506 miljoner euro)

Intäkter från annonser: 323 miljoner euro (275 miljoner euro)

Rörelsevinst: 75 miljoner euro (12 miljoner euro)

Källa: Spotifys delårsrapport

Tea Oscarsson/TT

Mer om: Spotify

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt