Smittoapp populär trots osäker användardata: ”Allt kan hackas”

2020-04-27 07:28  
Foto: Gustav Sjöholm/TT

På bara några timmar laddade en miljon australier ner en mobilapp för spårning av coronaviruset. Men osäkerheten om användardatan är stor.

Australien lanserade på söndagen landets version av en mobilapp för smittspårning. Appen Covidsafe ska ge användarna information om de har befunnit sig i närheten av någon som konstaterats smittad.

Och appen är populär. På fem timmar laddades den ner av en miljon användare, och antalet nådde 1,9 miljoner när mindre än ett dygn gått sedan lanseringen.

– Våra mest optimistiska förhoppningar var att nå en miljon på fem dagar, säger hälsominister Greg Hunt.

Läs mer: Tegnell: Därför är det inte aktuellt med svensk smittspårningsapp

Regeringen i Canberra har satt ett mål på minst tio miljoner användare av appen, vilket skulle innebära att 40 procent av landets invånare laddar ner den.

Oro för övervakning har fått regeringen att utlova viss öppenhet med hur appen fungerar. Bland annat säger Hunt att dess källkod ska offentliggöras inom två veckor.

Oro för säkerheten

Premiärminister Scott Morrison sade på söndagen att appen är ett verktyg för att Australien ska kunna återgå till ”det normala” och att enbart hälsovårdsmyndigheter kommer att få tillgång till data som användarna delar med sig av.

– Inte polis, inte socialvård, ingen annanstans. bara hälsovårdsmyndigheterna, sade han enligt ABC News.

Regeringen säger att appen bara samlar in namn, mobilnummer, postnummer och ett åldersspann. Och att all data ska raderas när myndigheterna slutar samla in information.

Men kritiker varnar för att systemet är långt ifrån säkert.

– Jag förutsätter att databasen komprometteras. Allt kan hackas, säger Richard Buckland, professor i cybersäkerhet vid University of New South Wales till The Sydney Morning Herald.

Lättnader i restriktioner

Några av Australiens delstater har börjat lätta på sina hårda karantänregler. I Queensland får invånarna från och med lördag röra sig upp till fem mil från sina hem och även till exempel gå på picknick med sina familjemedlemmar. I Western Australia får invånarna från och med måndagen samlas i grupper om upp till tio personer.

I båda fallen varnar delstaternas premiärministrar om att de inte kommer att tveka om att återinföra hårdare regler om lättnaderna missbrukas.

Läs mer: Googles varning: Hackare utnyttjar coronakrisen

I New South Wales hade premiärminister Gladys Berejiklian redan tidigare meddelat att skolorna delvis öppnar den 11 maj, men att delstaten inte lättar på andra restriktioner ännu.

– När människor går tillbaka till ett normalt aktivt liv – och jag säger inte att vi återgår dit förrän ett vaccin har upptäckts – kommer antalet fall att öka. Det är ett faktum, säger hon enligt ABC.

Australien anses ha varit relativt framgångsrikt i bekämpningen av viruset, med 6 700 konstaterat smittade och 83 bekräftade dödsfall hittills.

Mer om: Coronaviruset App

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt