Samsungchefen: Vi fortsätter regera på mobilmarknaden i 10 år till

2019-04-10 11:45  

Trots Huaweis växande andelar känner sig Samsungchefen DJ Kho inte hotad. Samsung kommer fortsätta regera på smartphone-marknaden säger han till Le Figaro, och ser en enorm potential för vikbara telefoner.

Samsung är sedan länge världens största mobiltillverkare. I slutet av förra året hade den sydkoreanska mobiljätten närmare 17 procent av marknadsandelarna globalt, enligt analyshuset Gartner. Tvåan Apples har drygt 16 procent och trean Huawei cirka 15. Men Huawei knappar in.

Av de tre mobiltillverkarna var det bara Huawei som ökade sina marknadsandelar jämfört med året innan, samtidigt som de andra tappar i antalet sålda enheter. Och det kinesiska bolaget har siktet inställt på förstaplatsen. Ändå känner sig DJ Kho, Samsungs vd och Samsung Mobiles president, inte hotad.

– Samsung har varit ledande på smartphone-marknaden i 10 år och kommer att vara det de kommande 10 åren genom att fortsätta innovera och tänka ut nya mobila upplevelser, säger DJ Kho i en ny intervju med franska Le Figaro inför lanseringen av vikbara Galaxy Fold.

Läs mer: Den nya supersäkra fingertrycksavläsaren i Samsung Galaxy S10 hackad

Det är genom att förbättra sina produkter och tjänster som DJ Kho tror att Samsung ska kunna behålla sin förstaplats.

Bolaget tittar likt många andra på möjligheterna med 5G och ai. Samsung blev också först av de stora mobiltillverkarna med att lansera en smart telefon med vikbar skärm. Nu har Huawei kommit ikapp med lanseringen av en egen vikbar modell. Så hur långt räcker Samsungs satsning? Den kända futuristen Amy Webb har i en intervju med Ny Teknik dessutom avfärdat vikbara mobiler som inget annat än en fluga.

”Enorm” potential för vikbara telefoner

DJ Kho menar dock att det finns en ”enorm” potential för vikbara telefoner. Konsumenterna vill ha större skärmar, men vill inte att det ska resultera i större mobiltelefoner. Fram tills nu har vi levt i en värld där skärmstorleken har begränsats av enhetens storlek. Så är det inte längre.

– Samsung har tagit den här behovsutvecklingen i beaktande och har radikalt förändrat läget med detta nya smartphone-format som ger en aldrig tidigare upplevd mobilupplevelse. Samsungs vikbara telefon utgör inte bara en ny kategori, vi skriver den mobila industrins nästa kapitel. Vi har skapat Galaxy Fold för att direkt förändra sättet som konsumenterna använder sina telefoner på – överallt och för allting.

Läs mer: Ny Teknik testar: Så bra är mobiljättarnas senaste telefoner

DJ Kho menar att Samsungs roll är att leverera innovationer så konsumenterna kan skapa framtiden ”genom sina val”. Men med en prislapp på över 20 000 kronor är det svårt att se att Galaxy Fold ska bli en produkt för massan.

– Galaxy Fold är först i sitt slag och vi är beredda att utöka och demokratisera alla betydelsefulla innovationer för att snabbt göra dem tillgängliga för alla, säger DJ Kho till Le Figaro.

Samsungs första 5g-telefon Galaxy 10 5G ska snart lanseras i Sydkorea.

Ania Obminska

Mer om: Samsung Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt