Saddam gömmer sig i obetalda svenska bunkrar

2003-04-24 07:24  

Svenska staten har genom exportkreditnämnden EKN fordringar på Irak på 1,5 miljarder kronor. En del av fordringarna avser det trettiotal bunkrar som ABV byggde åt Saddam Hussein på 1980-talet. Samma bunkrar som man tror att Saddam Hussein nu gömmer sig i.

Det är Dagens Industri som i torsdagens tidning uppmärksammar de gamla obetalda räkningarna. Precis som flera andra länder har Sverige unde de senaste åren försökt att få betalt, men misslyckats.

- Det har varit problem med att få fram breven till Irak, säger Bo Lindgren, handläggare på EKN:s fordringsavdelning till DI.

EKN:s sammanlagda krav på Irak uppgår till 1,5 miljarder kronor. Det mesta rör projekt som utförts före det första gulfkriget för drygt tio år sedan och projekt som ingått under 90-talet "olja mot mat-program".

EKN har ersatt bland andra Volvo, Asea och Sandvik för räkningar som Irak inte betalat.

Samma sak gäller ABV:s bunkrar, som byggdes i början av 1980-talet. Saddam Husseins Irak skulle betala 300 miljoner kronor för bunkrarna, som av sekretesskäl kallades för "offentliga lokaler".

EKN ställde ut en betalningsgaranti till ABV - som numera ingår i NCC-koncernen - och ABV gick skadelös ur affären. Men EKN har kvar fordringar på 150 miljoner kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt