Rfid stoppar tjuven

2008-06-04 10:40  

En tunn bricka bakom tavlan, museiföremålet eller något annat dyrbart avslöjar tjuven. Den lilla brickan - med en extremt tunn rörelsedetektor och en rfid-tagg – slår larm om någon bär iväg eller bara rubbar den högt värderade tavlan eller den ovärderliga gustavianska byrån.

Om inte tjuven fångas direkt fortsätter systemet att larma och fungerar som en spårsändare.

”Artsafe” kallas systemet som börjar lanseras på allvar under sensommaren.
– Systemet är inte begränsat till tavlor och liknade utan kan i princip skydda alla typer av varor och produkter, både inom- och utomhus, säger Lucas Åhlström på Security Dynamic i tidningen Vinnova-nytt.

Just nu används Artsafe på en bildemontering, en bilskrot. Man har fäst de tunna brickorna på katalysatorer, som innehåller ädelmetaller och därför är lockar till stöld.

Annat som Security Dynamic tänker sig att övervaka är exempelvis maskiner på företag, läkemedel, utställningsföremål, till och med människor och utställningshundar.
– Det svåra under utvecklingen har varit att ställa in den rätta känsligheten i systemet, så att man inte får en massa falsklarm, säger Lucas Åhlström.

Artsafe kan larma på distans via Bluetooth, WLAN eller SMS. När en behörig person flyttar till exempel en larmad tavla utlöses inte systemet. Detektorn aktiveras. Men systemet känner av den behöriga personen RFID-sändare, som han har i sitt ID-kort, och stoppar larmet från att lösas ut.

Artsafe har utvecklats I ett Eureka-projekt av Security Dynamic och det brittiska företaget Mannings.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt