Digitalisering

Rapport: Stora vinster för städer som blir smartare

Stockholm stad har tidigare meddelat att man siktar på att bli världens smartaste. De första pilotprojekten som fått stöd handlar bland annat om att ta fram smarta lägenhetslås, titta på metoder för att minska läckage i vattenledningar och att öka medborgardialogen med hjälp av en särskild app. Foto: Alamy

Samtliga svenska kommuner försöker bli lite smartare genom att digitalisera allt fler områden. De blir attraktivare för både invånare och näringsliv och dessutom kan mångmiljonbelopp sparas. De mindre kommunerna riskerar att hamna på efterkälken, visar en ny rapport från Telia.

Modern teknik har en förmåga att dra till sig diffusa och fluffiga samlingsnamn. Den uppkopplade tvättmaskinen hör till Internet of things (sakernas internet) och det mesta som händer på nätet i dag har sin hemvist i Molnet.

Men vad är egentligen en ”smart stad”? I grunden handlar det om samma sak som det smarta hemmet, fast i mycket större skala. Det är när modern teknik används för att förbättra till exempel skola, vård, transporter och miljön. Men också för att förbättra servicen på en rad andra områden för invånare, näringsliv och besökare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här