Programmering på schemat från fem år

2013-10-04 15:06  
I slutet av motsvarande sjuan ska alla brittiska elever kunna minst två programmeringsspråk och binära tal. Foto: Colourbox

Programmering införs i alla brittiska skolor från och med nästa hösttermin. Redan från fem års ålder ska barnen lära sig skriva enkla program.

Enligt den nya läroplanen som införs nästa höst i Storbritannien ska barnen redan från fem års ålder lära sig att skriva enkla program.

 (se sidan 188 och framåt)

I den tidigare läroplanen fanns krav på att kunna använda till exempel ordbehandlingsprogram. Detta skrotas nu och i stället läggs tonvikten på datorkunskap, programmering och algoritmer.

I slutet av motsvarande sjuan ska alla elever kunna minst två programmeringsspråk och binära tal.

Redan från årskurs ett ska barnen också lära sig hur man håller hanterar till exempel personlig information på nätet och hur man håller den privat.

-Som förälder är det precis det här jag vill att mina barn ska lära sig. Som premiärminister vet jag att denna revolution i undervisningen är avgörande för Storbritanniens framtida välstånd, sa David Cameron när den nya läroplanen presenterades för första gången i somras.

Även teknikämnet förändras. Från sju års ålder ska brittiska barn till exempel få lära sig CAD och från 11 även modellering i 3D samtidigt som de ska lära sig att använda avancerad produktionsutrustning. (sidan 192 och framåt)

Den svenska läroplanen innehåller inga krav på att eleverna ska lära sig programmering.

Karin Nygårds, lärare i årskurs 5 på Sjöstadsskolan i Stockholm vill ändra på den saken. Tillsammans med pedagogen Terese Raymonds har hon startat sajten Teacherhack som driver frågan om att införa programmering i den svenska läroplanen.

-För mig är det en demokratifråga. Förstå hur det digitala samhället fungerar är kunskaper i programmering en förutsättning för att man ska kunna vara en aktiv deltagare.

Hon berättar att hon själv använder programmering i undervisningen i till exempel svenska. Hennes elever har också en egen blogg.

-Jag är själv inte programmerare, men jag håller på att läsa mig för fullt. Alla programmering handlar om problemlösning och att hitta den bästa algoritmen. Det är något man har nytta av och kan använda i många ämnen, säger Karin Nygårds.

I undervisningen använder hon en programmeringsmiljö för nybörjare som heter Kojo som använder språket Scala.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL