Polisen om nya datalagringen: Räcker inte

2017-10-11 14:56  
Foto: TT

Polisen är kritisk till den nya modellen för datalagring och anser att inskränkningarna blir för omfattande.

(Artikeln har uppdaterats)

– Vi kommer att förlora ett väldigt viktigt vapen, säger polisens IT-brottsexpert Anders Ahlqvist.

Regeringens utredare föreslår en mer begränsad modell för datalagring än tidigare. Polisen ser fortsatta svårigheter att utreda grov brottslighet.

– Det här kommer att begränsa lagföringen vad gäller brott som barnpornografi och bedrägerier, men kanske framför allt grova brott som vi inte kommer att kunna utreda längre, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Läs fler artiklar om datalagring här!

Enligt Ahlqvist, som också medverkat som expert i utredningen, är inskränkningarna stora.

– När det gäller grova brott är den första standardåtgärden att hämta in information från mobilmaster, och den informationen kommer inte att finnas annat än i mycket begränsad omfattning, säger han.

Han är också kritisk till att uppgifterna till skillnad från i dag ska lagras olika länge, från två till tio månader.

– Vi vet att i grova brottsutredningar har man ofta inte en misstänkt person framför sig från början, utan det kommer upp efter en tid och då kommer en del av den här informationen inte att vara tillgänglig, säger han.

Vad som sägs i samtal, står i meddelanden eller vilka webbsidor som någon besökt ska inte lagras. Inte heller samtal eller meddelanden med exempelvis Skype, Gmail eller Messenger. Så är också fallet i dag.

Läs mer:

Läs mer: Utredare: Inför begränsad svensk datalagring

Men en användare bakom en ip-adress ska kunna spåras oavsett vilken teknik operatören använder sig av, vilket inte gäller i dag.

– Där har utredningen faktiskt tagit intryck av det vi sagt, det är en förbättring, säger Ahlqvist.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är nöjd med det som utredningen föreslår:

”Ett välavvägt förslag i en svår och angelägen fråga, som jag i min egenskap av expert i utredningen, står bakom”, skriver hon på Twitter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt