Philips gör sig av med TV-bekymmer

2011-04-18 13:43  

Holländska Philips lägger sin blödande tv-tillverkning i ett kinesiskt samriskföretag, med möjlighet att kliva av om sex år.

Tillverkning av tv-apparater har under flera år varit ett bekymmer för Philipskoncernen. Förra året var förlusten omkring 1 miljard kronor, och för 2011 ser det ut att bli ännu värre.

I dag tillkännagav Philips vd Frans van Houten att Philips fjärmar sig från denna olönsamma produkt genom att bilda ett samägt företag med kinesiska TPV Technology för att tillverka apparaterna.

Bolaget ägs till 70 procent av kineserna och till 30 procent av holländarna. Om sex år har Philips möjligheten att sälja sin andel till TPV.

Det nya bolaget får rätt att använda varumärket Philips under de närmaste fem åren, med möjlighet till ytterligare fem års förlängning.

TPV och Philips har sedan tidigare samarbete när det kinesiska företag tog över Philips tillverkning av datorskärmar.

Philips vill inrikta sin verksamhet på medicinsk teknik och hälsoprodukter, där man är tredje största tillverkare i världen efter GE och Siemens.

Håkan Abrahamson

Mer om: TV Philips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt