Pant på mobilen nobbas – Bolund vill införa ändå

2021-03-29 13:44  
Pant på gamla mobiltelefoner är för krångligt. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens utredare gör tummen ned för pant på småel. Ett sådant pantsystem anses bli för komplicerat. Men miljöminister Per Bolund (MP) tänker köra på ändå.

Regeringens särskilde utredare Gunnar Fredriksson hade fått i uppdrag att föreslå ett nationellt system med pant på småel, som till exempel mobiler och surfplattor.

Syftet är att öka insamling, återanvändning och återvinning av elavfall och på så sätt bidra till giftfria, resurseffektiva kretslopp och en cirkulär ekonomi.

Men utredaren tror att det finns bättre lösningar än ett pantsystem.

– Vi ser en pant som komplicerad att införa och det löser bara en begränsad del av de problem som vi identifierat, säger Fredriksson.

Mer producentansvar

Han förordar i stället ett utökat producentansvar för de som tillverkar mobiltelefoner och annan småel. Enligt det förslaget ska producenterna själva utforma åtgärder för att få konsumenter att lämna in småel i till exempel butik och åtgärder för att sortera ut telefoner och annat som kan återanvändas respektive återvinnas.

Läs mer: Mobilappen som identifierar narkotikapåverkade personer

Ett sånt system skulle grovt räknat göra en mobiltelefon 30-40 kronor dyrare, enligt Gunnar Fredriksson, pengar som behövs för att finansiera ett insamlingssystem.

En utmaning, enligt utredaren, är att många konsumenter inte vill lämna in sin telefon eftersom den innehåller personlig information. Även elektronikbranschen tycker det är bättre med ett utökat producentansvar, i stället för ett krångligt pantsystem.

Men det tycker inte Per Bolund. Krav på pant för småelektronik finns med i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen, Centern och Liberalerna, poängterar han.

– Vi ska införa ett pantsystem. Det är det spåret vi kör efter, säger han till TT i samband med att han tog emot förslaget.

Därmed trotsar Bolund utredarens huvudförslag. Bolund pekar på att ett pantsystem skulle få in en miljon fler telefoner än med ett utvecklat producentansvar – mobiler som ofta ligger och skräpar i folks byrålådor. Enligt en enkät sitter hushållen på uppemot 25 miljoner mobiltelefoner.

Enbart mobiler

Om regeringen ändå vill gå vidare med ett nationellt pantsystem för småel, så föreslår utredaren att man börjar med att införa pant för enbart mobiltelefoner. Det anses lämpligt eftersom mobiltelefoner innehåller värdefulla metaller och dessutom har relativt kort livslängd.

Förslaget innebär att ett pantbevis utfärdas av säljaren av en ny mobiltelefon. Beviset kan sedan användas för att lämna tillbaka valfri gammal telefon och få hundra kronor i utbyte.

Ett problem med det är att ett pantbevis lätt kan gå förlorat, särskilt när begagnade telefoner säljs på andrahandsmarknaden.

Ett pantsystem skulle, om det spåret ändå väljs av politikerna, kunna införas från januari 2023, enligt utredaren.

Mer om: Mobiletelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt