Oroliga föräldrar chippar sina barn

2004-09-09 11:35  
Kretsar för orostider

Implantat med kretsar som spårar människor är nu verklighet. Mexikanska polismyndigheter har injicerat kretsar i fler än 160 människor av säkerhetsskäl och ett program för att märka barn har lanserats. I Barcelona kan VIP-gäster gå före i kön till nattklubben om de har rätt chip i armen.

Stor som ett riskorn
Ditt barn vaknar i sömnen av magsmärtor. Du rusar in och chipet i din arm ser till att lampan i rummet tänds automatiskt då du passerar dörren. Chipet innanför huden på ditt barn förser ambulanspersonalen med kritisk information - blodgrupp, allergier, ålder. När ni åker hem från akuten belastas ditt bankkonto automatiskt.

Det här scenariot är inte så långt borta, om företaget ADS, Applied Digital Solutions, får bestämma. Deras produkt VeriChip har funnits i ett par år, och är ett implantat, stort som ett riskorn. Tekniken är densamma som länge använts för att märka boskap och produkter, eller paket, i logistikflöden. I vissa länder finns även exempel på kretsar i smycken för att öka den personliga säkerheten.

Riskorn under huden

Kretsen förs in under huden på en människa, i exempelvis armen eller höften. Den är inkapslad i en glasampull som är cirka 12 mm lång och 2,1 mm i diameter. Väl inne i kroppen täcks den med en substans som kallas "BioBond", som isolerar ampullen från kroppens vävnader och samtidigt låser fast den. Kretsen avaktiveras automatiskt om den tas bort.

Kretsen innesluts i glas
RFID, Radio Frequency Identification, bygger på att chipet aktiveras av en signal utifrån. En skanner sänder en radiosignal till chipet, som aktiveras och svarar med sitt id-nummer. Numret kollas sedan mot en databas och information om bäraren tas fram. ADS håller även på att ta fram kretsar som sänder kroppsdata, som temperatur.

Den brittiske forskaren Kevin Warwick modifierade sin egen kropp med en radiosändare för några år sedan. Han var då först i världen med att frivilligt bli en så kallad cyborg, människa och maskin i förening. Han anses dock av somliga vara en pr-bluff.

Ökat intresse

Efter terroristdåden den 11 september 2001 injicerade amerikanen Dr Richard Seelig ett RFID-chip i sin egen arm, och därmed var hypen kring VeriChip igång. ADS har sedan dess varit i finansiellt blåsväder och skeptikerna rullar tummarna i förvissning om att ingen människa frivilligt vill bli övervakad.
Men skeptikerna har fel.

* I juli i år injicerades chefsåklagaren i Mexico med ett chip. Totalt 160 anställda poliser och åklagare med utsatta positioner blev "chippade" av säkerhetsskäl. I ett första skede reglerar chipen tillträde till känsliga områden i olika byggnader. ADS återförsäljare i Mexico, Solusat, säger att ytterligare ett antal människor inom den mexikanska militären, polisen och på regeringsnivå ska chippas inom kort.

* Solusat lanserade redan under hösten 2003 en tjänst för att höja säkerheten för barn, i samarbete med en nationell stiftelse som arbetar mot barnarov. Enligt stiftelsen har 133000 blivit bortförda i Mexico under perioden 1998-2003. Satsningen innefattar skannerstationer på offentliga platser, såsom köpcentrum, busstationer och flygplatser. Krititer menar dock att en kidnappare mycket enkelt kan ta bort chipen. I Mexiko kostar ett implantat cirka 200 dollar, plus 50 dollar i årlig avgift för anslutning till databasen.

* I april i år började en av Barcelonas populäraste nattklubbar, Baja Beach Club, att införa VeriChip för sina VIP-gäster. Gästerna kan gå före i kön och får andra förmåner- allt baserat på ett chip i armen. En chippad gäst slipper även betala på plats, vilket uppskattas mycket av innefolket. Detta mediastunt lanserades under Spaniens svar på tv-showen "Big Brother" ("Grand Hermano") och var en stor framgång enligt ägaren Conrad Chase, som även driver en Baja Beachklubb i Holland.

* I april startade även italienska hälsoministeriet ett sexmånaders försök på italienska sjukhus med VeriChip. Tekniken kan även få ett genombrott i USA snart eftersom den förväntas bli godkänd av FDA, Federal Drug Administration. Det öppnar vägen för amerikanska sjukhus att använda ADS produkter. VeriChip-tekniken är dock redan godkänd för användning i USA inom exempelvis säkerhetsföretag eller i finansbranschen. Ett flertal medicintekniska företag i USA har idag rätten att injicera VeriChip.

ADS har nu chippat cirka 1000 människor och siffran ökar. Kundstocken växer i länder som Ryssland, Schweiz, Venezuela och Colombia. En av de mest närstående tillämpningarna är inom vapenindustrin. Ett vapen ska kunna känna igen "sin" ägare, och konkreta försök pågår.

Kontrollen oroar

Chip som sätts på konsumentvaror anses vara integritetskränkande, bland annat för att konsumtionsmönster kan spåras. I november 2003 skrev ett stort antal amerikanska och engelska aktörer under en petition mot användning av RFID-kretsar för att märka produkter.

Men i ADS framtidsvision ingår hela system med chip som injiceras på människor, med skannrar, dörrpassage och elektroniska betalningar. Chip som sänder aktivt, ihopkopplade med GPS-systemet och ger möjlighet att spåra människor. Hela tiden. Kritiken mot "chipning" av människor har därför varit enorm, och ses av många religiösa grupperingar som ett verk av Satan. De mindre högljudda ställer frågor om hur stora möjligheter arbetsgivare har att kontrollera sina anställda.

Björn Norberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt