Nu ska Ericsson storsatsa i USA

2018-08-10 12:58  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: Christine Olsson / TT

Ericsson rustar inför 5g-boomen i Nordamerika. Och satsar dessutom på artificiell intelligens.

Ericsson gör en stor satsning i USA. Över 200 programvaruingenjörer ska rekryteras till ett nytt center för programvara med fokus på basband. Centret ska öppna redan i år.

Därtill ska Ericsson förstärka på ai-området genom att före årskiftet anställa 100 specialister på artificiell intelligens och automation.

Sent ifjol öppnade Ericsson ett annat center i Austin. Det har fokus på integrerade kretsar i 5g-basstationer. Och det är förstås 5g-tekniken och dess lansering i USA som ligger bakom satsningarna.

– USA är vår största marknad och utgör en fjärdedel av Ericssons affär de senaste sju åren. För att möta behoven från snabbfotade tjänsteleverantörer så stärker vi våra investeringar i USA för att vara ännu närmre våra kunder och för att kunna tillgodose deras planer för 5g-lanseringar, säger vd Börje Ekholm.

Det är inte klart var det nya centret ska ligga, men Ericssons Fredrik Jejdling uppger att tre tänkbara platser är Texas, San Diego eller Boston.

Utöver detta tänker telekombolaget rekrytera ett team som ska ägna sig åt produktintroduktion på den amerikanska marknaden. Planen är att minska tiden mellan forskning och utveckling och tillverkning på 5g-sidan. Delar av tillverkningen ska, från och med det fjärde kvartalet, även ske i USA.

Ericsson uppskattar att det 2023 kommer att finnas 150 miljoner 5g-abonnemang, bara i Nordamerika. De ska då utgöra hälften av alla nordamerikanska mobilabonnemang.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt