Nu räcker det att visa upp digitalt körkort i Norge

2019-10-02 14:45  
Så här ser det norska digitala körkortet ut i telefonen. Foto: Statens Vegvesen

Norska bilförare kan nu skaffa sig ett digitalt körkort och behöver inte oroa sig för böter om de glömmer det fysiska hemma.

Norska motsvarigheten till Trafikverket, Statens Vegvesen, har nu släppt appen som gör det möjligt för bilförare att med sig körkortet i telefonen. Den som glömt att ta med sig det fysiska körkortet kan visa upp det digitala och därmed slippa riskera böter, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

På Twitter skriver myndigheten att Norge därmed förmodligen är det första landet i Europa som rullar ut digitala körkort ”i full skala”.

Exakt vad som avses med full skala får kanske vara osagt, för i Finland är det sedan den 1 februari i år möjligt för alla utom boende på Åland att bära med sig sitt körkort i telefonen, enligt finska trafikmyndigheten Traficom.

Läs mer: Volvo Cars monterar kameror för att kunna stoppa rattfylla

För norska bilförare som tar bilen till ett annat land krävs fortfarande det fysiska kortet. I situationer utanför trafiken, till exempel vid legitimering för att köpa alkoholdrycker, krävs också den fysiska varianten. I Finland räcker det med att visa upp det digitala kortet när man handlar alkoholdrycker, enligt Traficom.

”Frivilligt komplement”

Det digitala körkortet är i Norge ett gratis och frivilligt komplement till det fysiska, som även fortsättningsvis kommer att skickas ut till alla som har tagit det, berättade Teknisk Ukeblad tidigare i år.

På sikt hoppas Statens Vegvesen att det digitala körkortet ska leda till färre besök hos trafikmyndigheten och sänkta kostnader för att producera fysiska kort.

670 000 har laddat ner appen

Enligt Tek.no har 670 000 personer hittills laddat ned appen.

Även svenska Transportstyrelsen utreder digitala körkort, men något datum för när det kan finnas på plats är inte känt.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt