Nu räcker ansiktet för att få resa i kinesisk tunnelbana

2019-09-23 11:50  
I delar av kinesiska Shenzhen kan äldre resenärer nu åka gratis med tunnelbanan med hjälp av ansiktsigenkänning. Foto: Andy Leung/Pixabay

Ansiktsigenkänning är en kontroversiell teknik. Men i Kina fortsätter satsningarna, nu senast genom att låta vissa resenärer resa gratis med tunnelbanan vid ansiktsregistrering.

I Kina används modern teknik bland annat för social kontroll, något Ny Teknik nyligen har berättat om och gett flera exempel på. I Shenzhen används till exempel övervakningskameror och ansiktsigenkänning för att identifiera personer som vid upprepade tillfällen går mot röd gubbe, för att sedan hänga ut dem på storbildsskärmar.

Men allt fler kineser ska ändå ställa sig positiva till tekniken, åtminstone när det handlar om att förenkla betalningar. En i raden av sådana satsningar har nu genomförts i Shenzhen, berättar The Verge.

I stadens södra delar har man nu börjat använda ansiktsigenkänning för att låta resenärer som har fyllt 60 år färdas gratis i tunnelbanan. Systemet, som har utvecklats av Tencent, har införts på totalt 18 stationer.

Läs mer: Så använder Kina ny teknik för total social kontroll

Liknande försök pågår i flera andra städer, däribland Shanghai, Nanjing och Nanning.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt