Nelson Mandela hedersdoktor vid KI

2005-03-07 12:24  

Den 13 maj kommer Nelson Mandela, Sydafrikas första svarta president, till Stockholm för att motta sin insignier, doktorshatt, doktorsring och diplom vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

Fången som blev president.
Karolinska Institutet, som är ett av Europas största och mest ansedda medicinska universitet, utser Nelson Mandela till medicine hedersdoktor för för sina insatser att stoppa den globala hiv/aids-epidemin.

- Nelson Mandela har kraftfullt agerat för att påverka, inte bara i sitt eget land utan även den globala opinionen och statsmakters agerande i fråna om en av vår tids mest hotande infektionssjukdomar, skriver KI i ett meddelande.

Nelson Mandela är en av fyra medicine hedersdoktorer som Karolinska Institutet utser i år. De övriga tre är stordonatorn Margaretha Wallenius-Kleberg, professor Reijo Vihko, före detta generaldirektör för Finlands Akademi (motsvarande svenska Vetenskapsrådet) och tidigare forskare vid KI samt tobaksforskaren Sir Richard Doll.

KI har under 1900-talet utsett sammanlagt 260 hedersdoktorer i medicin och odontologi. Andelen kvinnor totalt är bara 7 procent, men av de 58 hedersdoktorer som utsetts under åren 1990-2004 är 13 kvinnor - 22 procent.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt