Nasa utforskar vår galax med virtual reality

2020-02-03 10:00  

Men Nasa-forskare nu hittat en applikation där vr fungerar ypperligt – att klassificera stjärnor.

Forskare vid Nasa och Goddard Space Flight Center har tagit fram ett nytt sätt att klassificera grupper av stjärnor som det finns observationer av. Tidigare har forskare använt sig av mer manuella metoder, till och med papper och penna – vilket har gjort att slutsatserna spretat mellan olika forskarteam.

Genom att skapa ett program utifrån databaser med observationer och en 3d vr-simulator kan forskarna i vr-hjämar följa runt fyra miljoner av de närmsta stjärnorna i Vintergatan.

– I stället för att först titta i en databas och sedan en annan, varför inte bara ”flyga” dit och titta på dem? säger forskaren Susan Higashio i ett uttalande på Nasa:s nyhetssida.

Forskarteamet presenterade sina upptäckter på konferensen American Geophysical Union i december och innan 2020 är slut räknar de med att publicera en rapport.

Läs mer: 2030 – hur ser framtidens teknikskiften ut?

Men det slutar inte där. Teamet har sjösatt flera olika projekt där inte bara stjärndatabaser tas in i den virtuella världen. För precis som flera industrier där man experimenterar med att kombinera ar (augmentet reality/förstärkt verklighet) och vr, tittar Nasa på att kunna använda systemen inom allt från design till utbildning samt underhållsarbete.

Arbetet är långt ifrån klart, men forskarna räknar med att publicera en första delrapport inom kort. Men redan nu har de officiellt släppt den mjukvara som de använt för sin VR på Nasa:s Github-sajt.

Felix Björklund

Mer om: VR Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt