Nasa:s nya laser kan ge 100 gånger snabbare kommunikation med rymden

2016-02-02 09:29 Monica Kleja  
Modemet kallas "Integrated LCRD" (Low-Earth Orbit User Modem and Amplifier). Illustration: Nasa

Nasa har utvecklat ett laserbaserat modem som ska ge snabbare kommunikation mellan rymdstationer och jorden.

Det amerikanska rymdorganet Nasa testade redan 2013 att använda laser för kommunikation mellan rymden och jorden och nådde då en hastighet på 622 megabit/s.

Nu har man forskat vidare på tekniken och siktar man på att komma upp i överföringshastigheter som är 10-100 gånger snabbare än dagens radiolänkar.

Man har byggt ett laserbaserat modem, som ska testas på den Internationella rymdstationen, ISS runt 2020. Från ISS ska astronauterna kunna kommunicera med personalen på markstationer på jorden.

Modemet kallas "Integrated LCRD" (Low-Earth Orbit User Modem and Amplifier) och ska kunna generera hastigheter på 1 gigabit/s. Hela teknikutvecklingen sker inom ett Nasa-projekt kallat Laser Communications Relay Demonstration.

i november 2014 berättade också den europeiska rymdstyrelsen ESA att man jobbade med laserkommunikation i rymden - med då för kommunikation mellan satelliter.

Den europeiska satelliten Sentinel-1A skickar via laser bilder av jorden till den geostationära satelliten Alphasat, som från 36 000 kilometers höjd befinner sig inom räckhåll för markstationer, och därifrån sänder bilder vidare via radiolänk till markstationer på jorden. Laserlänken har en kapacitet på 1,8 gigabit/s och ska kunna skalas upp till 7,2 gigabit/s.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt