Myndigheter varnades för it-brister för två år sedan

2018-01-12 07:31  
Statliga fastigheter låg öppna för hackare, skriver DN. Foto: TT

Myndigheter larmades om att svenska fastigheter inte skyddas mot hackare för två år sedan, rapporterar Dagens Nyheter.

I december avslöjade Ekot att flera hundra fastigheter i Sverige har säkerhetsbrister i sina styrsystem. I flera av dem hade hackare tagit kontroll över till exempel dörrar, värme och ventilation.

Bland annat landshövdingarnas residens i Malmö, Kristianstad, Växjö och Umeå – statligt ägda fastigheter – har saknat skydd, skriver DN.

En it-säkerhetsexpert som tidningen har talat med larmade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i mars 2016, utan att MSB agerade.

Att systemen legat öppna är bekymmersamt, enligt myndigheten som förlitar sig på att leverantörer informerar sina kunder om nödvändiga säkerhetsåtgärder.

– Det skulle vara alldeles för tidskrävande och är utanför vårt uppdrag. Det vi gör är att stödja andra med den it-säkerhet de har ansvar för och det gör vi dagligen, varje vecka, säger MSB:s biträdande enhetschef Peter Jonegård till DN.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt