Myndigheter varnades för it-brister för två år sedan

2018-01-12 07:31  
Statliga fastigheter låg öppna för hackare, skriver DN. Foto: TT

Myndigheter larmades om att svenska fastigheter inte skyddas mot hackare för två år sedan, rapporterar Dagens Nyheter.

I december avslöjade Ekot att flera hundra fastigheter i Sverige har säkerhetsbrister i sina styrsystem. I flera av dem hade hackare tagit kontroll över till exempel dörrar, värme och ventilation.

Bland annat landshövdingarnas residens i Malmö, Kristianstad, Växjö och Umeå – statligt ägda fastigheter – har saknat skydd, skriver DN.

En it-säkerhetsexpert som tidningen har talat med larmade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i mars 2016, utan att MSB agerade.

Att systemen legat öppna är bekymmersamt, enligt myndigheten som förlitar sig på att leverantörer informerar sina kunder om nödvändiga säkerhetsåtgärder.

– Det skulle vara alldeles för tidskrävande och är utanför vårt uppdrag. Det vi gör är att stödja andra med den it-säkerhet de har ansvar för och det gör vi dagligen, varje vecka, säger MSB:s biträdande enhetschef Peter Jonegård till DN.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL