Motorola köper Kreatel för 800 miljoner

2006-01-17 12:40  
Blir Motorola-man

Den amerikanska elektronikjätten Motorola har i dag köpt Linköpingsbolaget Kreatel, ett av världens ledande företag på set-top-boxar för bredbandsteve. Kreatel kommer att ingå i Motorolas affärsområde ”Connected Home” och bli Motorolas europeiska forskningscentrum.

Kreatels vd Lars Bengtsson blir plötsligt en kugge i Motorolas globala värld.
- Connected Home Solutions är ett av Motorolas fyra affärsområden, men har varit dåligt representerat i Sverige. Nu får vi en annan närvaro i och med förvärvet av Kreatel Communications, säger Motorolas informationschef i Sverige, Jakob Cederquist, till Nyteknik.se.

Han vill inte säga hur mycket Motorola betalar men baserat på ett pressmeddelande från en av Kreatels mindre ägare, investmentbolaget Bure, kan man räkna sig fram till ett pris på 800 miljoner kronor.

Kreatels huvudägare är ABN Amro Capital, SEB Företagsinvest och Innovationskapital.

Grundarna David Löwenbrand och Påhl Melin är i dag ganska små ägare. De startade sitt företag 1995 men inför en planerad börsnotering under år 2000 kom det stora riskkapitalet in i bolaget och spädde ut grundarnas andelar.

David Löwenbrand, som fortfarande är aktiv i företaget, äger aktier motsvarande 5 procent av kapitalet. Det ger honom 40 miljoner kronor i Motorolaaffären.

Ett av Sveriges hetaste företag
Ny Teknik pekade hösten 2004 ut Kreatel som ett av Sveriges sju hetaste it-företag, vilket Motorola nu indirekt bekräftar.

Kreatels boxar baseras på det öppna operativsystemet Linux vilket gör att Kreatels ip-teve-system fungerar i kombination med de flesta standardiserade programvaror för ip-teve-tjänster.

- Kreatel är representant för en teknologi som står inför ett världsgenombrott och det är en fördel för Kreatel att vara en del av ett globalt företag som Motorola, säger Jakob Cederquist.

Ett av Motorolas FoU-centrum
Hur snabbt Kreatel kommer att byta namn eller att lägga Motorolas namn till sitt kan inte Jakob Cederquist säga.

Men Kreatelorganisationen förblir intakt och vd Lars Bengtsson fortsätter som vd.

Enligt vad Nyteknik.se erfar kommer Kreatel att spela rollen som Motorolas europeiska FoU-centrum.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt