Mikrovågor testas på civila

2004-10-08 08:01  
Mårten Risling, forskare.

Amerikanska trupper i Irak kommer nästa sommar att kunna använda mikrovågor mot den upproriska civilbefolkningen. Sex mobila energivapen ska jaga människor på flykten med samma teknik som finns i de flesta svenska kök – fast större.

Mårten
Risling
Scenen kunde vara hämtad ur en science fiction-film. En upprorisk folkmassa angriper soldater. Plötsligt kör några bepansrade jeepar fram, med mystiska stora reflektorer på taket. Soldater riktar reflektorerna mot folkmassan där människor plötsligt börjar skrika av smärta och skräck och fly för livet.

Nu är det verklighet. Systemet kallas ADS, Active Denial System. Det använder mikrovågor med frekvensen 95 gigaherz som riktas med hjälp av en åttkantig antenn.

Mikrovågorna tränger igenom kläderna och in 0,5 mm i huden på en människa som träffas. Inom några sekunder blir smärtan svår och offret flyr.

- Vad som händer är att mikrovågorna hettar upp huden och retar smärtnerverna till det outhärdligas gräns. Så fort man kommit bort från energistrålen upphör smärtorna, säger Mårten Risling, forskare på institutionen för försvarsmedicin på Totalförsvarets forskningsinstitut.

På taket till den
bepansrade jeepen sitter
sändarantennen framför
den åttkantiga parabol-
reflektorn som riktas
mot målet. Fyra till sex
vapen ska testas av
amerikanska trupper
nästa sommar.
Foto: US Air Force
Nästa sommar kommer amerikanska trupper i Irak att utrustas med mellan fyra och sex mikrovågsvapen, enligt amerikanska försvarets tidning Stars and Stripes. Till en början är verksamheten på försök, och kallas "Projekt Sheriff".

Det är forskare vid det amerikanska flygvapnets labb som tagit fram och utvecklat mikrovågsvapnet, på uppdrag av försvarsdepartementets avdelning för icke-dödliga vapen (Department of Defense's Joint Non-Lethal Weapons Directorate). Vapnet har kostat närmare 350 miljoner kronor att utveckla sedan 1992. Av det har 70 miljoner kronor använts för att testa verkan på människor.

- Man har testat det här vapnet på ungefär samma sätt som man testar ett nytt läkemedel, säger Mårten Risling.

Den expertgrupp som övervakat testerna säger att det är låg sannolikhet för att mikrovågsvapnet ska orsaka några allvarliga skador. Energimängderna är för små och verkan för ytlig för att egentligen vara farlig.

- Det finns en risk för att mikrovågorna kan framkalla brännskador på ögats hornhinna om det riktas fel, eller att man inte hinner undan, säger Mårten Risling. Men det är ändå bra att ha det här som alternativ till att använda skjutvapen.

Även inom det svenska försvaret har man diskuterat frågan om att utrusta trupper med icke-dödliga vapen av det här slaget. Särskilt i perspektivet att Sverige ska delta i fler internationella fredsbevarande insatser. Senast den 17 mars i Kosovo blev en svensk trupp tvungen att använda eldvapen för att freda sig mot en uppretad folkmassa.

- Frågan är inte okomplicerad, säger Mårten Risling. Faran med den här typen av vapen är att de missbrukas, används som tortyrredskap eller som maktmedel för bestraffning eller påtryckning.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt