Lägenheten byggdes om efter Chalmerskurs

2000-02-10 13:00  

När Magnus Fareskog gick en kurs om elektromagnetiska fält förra året tog han hem en magnetfältsmätare och lade den under sängen. Idag har hans bostadsrättsförening byggt om i elcentralen för att minska fälten.

När Magnus Fareskog gick en kurs om elektomagnetiska fält förra året tog han hem en magnetfältsmätare och lade den under sängen. Idag har hans bostadsrättsförening byggt om i elcentralen, för att minska fälten.

Varje år gör ett trettiotal chalmersteknologer liknande mätningar på sina rum. Och den sammantagna bilden är att fälten är högre för den som bor på nedre botten.

- Ju högre upp man kommer i huset, desto mer klingar de av, berättar Magnus Fareskog, som nu sammanställer tre årgångar mätningar som en del av sitt examensarbete.

En faktor tre mellan bottenvåningen och högre våningsplan är inte någon ovanlighet. Ofta är orsaken en transformatorstation i gatuplanet. Dessutom är fälten högre nära väggar, särskilt där större elledningar är dragna.

Men det verkar inte som om studenterna utsätts för högre fält än andra - trots att de ofta bor i små lägenheter med mycket teknisk utrustning.

Magnus själv gjorde mätningar i sin bostadsrätt när han gick en chalmerskurs om biologiska effekter av elektromagnetiska fält förra året. Han upptäckte då att fälten vid sängen låg en bra bit över vad som anses normalt.

- Orolig blev jag väl inte direkt, säger Magnus Fareskog. Om det varit i en annan del av rummet vet jag inte om jag brytt mig om att åtgärda det.

Men med tanke på att det finns forskning som tyder på att magnetfält kan ge cancer, och att en tredjedel av livet tillbringas i sängen, kändes det inte heller riktigt bra att låta det vara. Toppnoteringen vid Magnus säng låg tio - tjugo gånger högre än de riktvärden som brukar anges för bostäder, över två mikrotesla. Och att kapa topparna kostade inte mer än ungefär 5 000 kronor för bostadsrättsföreningen.

Orsaken till fälten var en kabel precis bakom väggen, och den påverkade inte bara Magnus, utan även sju andra lägenheter. Med en järnkärna som monterades vid elcentralen blev fälten en femtedel av vad de varit, och toppvärdena minskades till en tiondel.

- Det tog en halvtimme för en elektriker att sätta dit den, berättar Magnus.

Varje år är det ett par teknologer som upptäcker extremt höga magnetfält i sina bostäder genom laborationerna i kursen. Köken har alltid högre värden, eftersom där finns mer sladdar och apparater. Men oftast hittar de någon transformatorstation eller stam i väggen.

Många hushållsapparaterkan också ha höga fält omkring sig. Riktigt nära spisar och mikrovågsugnar som är påslagna är fälten ett par mikrotesla, men så fort man kommer någon meter ifrån är de knappt märkbara.

Vill man exponera sig för riktigt höga fält hemma är dock en ridtur på dammsugaren att rekommendera. Fält på uppåt 100 mikrotesla har uppmätts - det är alltså femtio gånger högre än fälten vid Magnus Fareskogs säng. Å andra sidan är fältet ungefär en halv mikrotesla på normalt arbetsavstånd.

_____________________________________________________
Länkar
Kursen Biologiska effekter av elektromagnetiska fält ges på institutionen för elektromagnetik vid Chalmers. Här finns också fler länkar.
http://www.elmagn.chalmers.se/BioEMgroup/BioElHomepage.html
Magnetfältsinformation frånStatens strålskyddsinstitut
Magnetbroschyr/Magnetfalt.html
http://www.ssi.se/ickejoniserande_stralning/Magnetfaelt/
USAs nationella institut för miljömedicin, NIEHS, sida om elektromagnetiska fält. Där finns bland annat en rapport från i somras, som sammanfattar kunskapsläget.
http://www.niehs.nih.gov/emfrapid/home.htm

Sus Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt