KTH har byggt världens minsta accelerometer i grafen

2019-09-05 08:28  

Tack vare supermaterialet grafen har KTH-forskare lyckats bygga en sensor i nanoskala.

Nya material bäddar för allt mindre elektroniska system, och nu tror sig en forskargrupp där KTH ingår ha slagit rekord. De har byggt en serie accelerometer i grafen som sägs vara de minsta som någonsin tillverkats.

– Grafen är ett mycket lovande tvådimensionellt material för nano-elektromekaniska system. Möjligheten att skala ner komponenter är stor eftersom materialet är nere på atomnivå i tjocklek, och har jättebra elektriska och mekaniska egenskaper, säger forskaren Xuge Fan vid avdelningen för mikro- och nanosystem på KTH i ett pressmeddelande.

Läs mer: MIT-forskare har byggt en fungerande processor av kolnanorör

Accelerometern beskrivs också ett viktigt steg mot ett nytt, mindre format på elektronik. Under årtionden har mikroelektromekaniska system (mems) varit framkanten för miniatyrisering, när vissa komponenter nu kan mätas i nanometer pratar man istället om nano-elektromekaniska system (nems).

Forskarna menar att framstegen banar väg för än mindre sensorer i exempelvis kroppsnära teknik, så kallade wearables, och andra IoT-produkter.

– Bland de applikationer som kan bli aktuella återfinns morgondagens mobiltelefoner för navigation, mobilspel och stegräknare, samt övervakningssystem för hjärtsjukdomar och kroppsnära teknik. Det vill säga teknik inbyggd i exempelvis kläder som kan övervaka människokroppens rörelser, säger Xuge Fan.

Läs mer: Heta ryktet: Grafenbatteri på väg till Samsung-telefoner

Forskarnas rön och de prototypsensorer som utvecklats under projektet har presenterats i detalj i en artikel i det senaste numret av den vetenskapliga tidsskriften Nature Electronics.

Simon Campanello

Mer om: Grafen Mems

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt