Krav på ansiktsigenkänning för kinesiska mobilanvändare

2019-12-02 10:50  
Övervakning i Kina. Foto: Andy Wong

Att skaffa ett nytt mobilabonnemang i Kina kräver nu att kunden går med på att få sitt ansikte scannat. Sedan 1 december är ansiktsigenkänning ett krav för att kunna köpa ett simkort.

– Kina fortsätter att utöka sin dystopiska övervakningsstat, skriver Kennet Roth, chef för Human Rights Watch, på Twitter.

The Guardian uppger att många operatörer föregått de nya kraven och scannat kunders ansikten sedan ett år tillbaka.

Kommunistpartiet hävdar att de nya reglerna ska ”skydda medborgarnas legitima rättigheter och intressen i cyberspace”.

Det är oklart hur operatörerna behandlar personuppgifterna efter identifiering. Men de skärpta kraven kommer ungefär samtidigt som Kina gör sig redo att införa det som kallats ett socialt kreditsystem.

Av de tio städer i världen som har flest övervakningskameror per person är åtta kinesiska. Överst på listan är Chongqing, med 168 kameror per 1000 invånare. I Chongqing, rapporterar The Guardian, används ett system för ansiktsigenkänning som är kopplat till övervakningskamerorna.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt