Kina utklassar USA på 5g

2018-08-08 11:40  
En siffra och en bokstav man såg ofta på årets MWC, mobilmässan i Barcelona. Foto: Peter Ottsjö

Jämfört med USA har Kina, sedan 2015, satsat 24 miljarder dollar mer på 5g.

Landet har samtidigt adderat 350000 nya basstationer. Under samma period har USA bara mäktat med 30000. Det här framgår i en ny rapport av konsultfirman Deloitte, som spår att Kina kan vara väg att skapa en ”5g-tsunami som blir omöjlig att hinna ifatt”.

”Att USA var först med LTE gav makroekonomiska fördelar eftersom landet blev en testbädd för innovativa applikationer inom mobilt, socialt och strömmande media. Att bli först med 5g kan få ännu större och ihållande fördelar givet nätverkseffekterna med att addera flera miljarder enheter till 5g-nätverket”, noterar Deloitte.

Läs mer: ”Huaweis P20 Pro får mig att tänka på mobiltelefonins död”

Svenska telekombolaget Ericsson har kunder i både Kina och USA. Redan i april i år hade Ericsson säkrat 39 5g-kontrakt över hela världen. Däribland med China Mobile och China Unicom, samt amerikanska AT&T, Verizon, Telstra, Sprint och Rogers.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt