Inget inbyggt 5g-modem i Qualcomms nya värstingchip

2019-12-04 10:15  
Snapdragon 865 saknar integrerat modem. Foto: Qualcomm

Snapdragon 865 kommer inte att ha ett integrerat 5g-modem. Mindre mobiltillverkare kan nu tvingas välja mellan inbyggt 5g-stöd och toppad prestanda.

Idag visar Qualcomm upp nästa års systemkretsar för smarta mobiler, och det blir med ett något överraskande besked. Flaggskeppet Snapdragon 865 kommer inte att ha inbyggt 5g-stöd, rapporterar The Verge. De mobiltillverkare som vill ha integrerad 5g får istället välja det mindre prestandatunga chipet Snapdragon 765.

Under nästa år väntas både utbyggnaden av 5g-nätet och släppet av nya 5g-kompatibla mobiler att ta fart på allvar. Qualcomm själva har tidigare gett en prognos på att det kommer att säljas mellan 175 och 225 miljoner 5g-telefoner nästa år, enligt ZDnet. Det motsvarar i runda slängar 10-15 procent av den globala försäljningen av smarta telefoner.

Läs mer: Ericsson spöar Huawei i 5g-striden

Ett viktigt steg mot en bredare försäljning av 5g-mobiler är systemkretsar med integrerade 5g-modem. De telefoner med stöd för det nya mobilnätet som har lanserats hittills har behövt ett extra modemchip vilket båda tar upp viktig plats i mobilens innanmäte och ökar tillverkningskostnaden.

Samsung och Huawei har redan visat upp sina första systemkretsar med inbyggda 5g-modem. I båda fallen är det chip som ska användas i bolagens flaggskeppsmobiler.

Påverkar de mindre mobiltillverkarna

Men Qualcomm väljer en annan väg. Något som lär tvinga mindre mobiltillverkarna att följa efter vare sig de vill det eller ej. Sony, Nokia, Oneplus, Xiaomi och Google Pixel är bara några av de många varumärken vars flaggskepp har Snapdragon-kretsar under huven.

Läs mer: Pirellis och Ericssons 5g-däck varnar för vattenplaning

Snapdragon 865 kommer inte att ha ett integrerat 5g-modem. Faktum är att chipet helt saknar modem. Istället säljs det endast i paket med en uppdaterad version av Qualcomms modemchip X55 – som faktiskt har 5g-stöd.

Alltså är tanken att Snapdragon 865 ska användas för att bygga 5g-mobiler, men tillverkaren måste ta höjd för att det krävs ett extra chip i telefonen.

De som vill bygga mobiler utan att behöva tänka på det får välja Snapdragon 765, och gå miste om värstingprocessorns prestanda. Det är en avvägning som kan komma att forma mobilåret 2020.

De exakta specifikationerna för chipen kommer att presenteras under Qualcomms teknikkonferens Snapdragon Tech Summit i dag onsdag. Först då vet vi hur stor prestandaskillnaden blir mellan de två serierna.

Simon Campanello

Mer om: Qualcomm 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt