Digitalisering

Hon har skyddat internet i 20 år – nu startar experten eget

Efter nästan 20 år hos Internetstiftelsen väntar nya äventyr för it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder. Foto: Internetstiftelsen

Hon är en av Sveriges främsta it-säkerhetsexperter, och har dessutom en av nycklarna till internet. Nu slutar Anne-Marie Eklund Löwinder på Internetstiftelsen. Vad händer härnäst?

Publicerad

Grattis till pensionen, Anne-Marie! Hur känns det? Av Twitter-inlägg att döma verkar det som att du ska fortsätta att jobba …

– Det har snart gått 20 år sedan jag började som säkerhetschef på Internetstiftelsen. Det har varit en fantastisk resa, men efter två decennium finns det alltid en risk att fastna i gamla hjulspår. Nu ska jag testa att driva eget företag, vilket jag har haft på min bucketlist sedan länge. Tanken är att jag syssla med utredningar, utbildningar och presentationer inom informations-, it- och cybersäkerhet – framför allt riktade mot styrelse och ledning. Jag sitter också i styrelsen för Trafikverket, Skatteverket, Försvarets Materielverk, det irländska registret .IE, IRI (Institutet för rättsinformatik och är ledamot i MSB:s cybersäkerhetsråd. Det är inte så att jag kommer att ha brist på saker att göra – men det blir förhoppningsvis mindre jobb på helgerna framöver.

I tidigare intervjuer talar du ofta om "en stark kärlek till internet". Finns den kvar?

– Ja, tveklöst. Internet har bidragit med enormt mycket till samhällsutvecklingen. Det positiva med nätet överväger de negativa delarna. Vi kanske kan jämföra med fordonsindustrin – från början var säkerheten i bilarna och trafiken inte prioriterad, men det har växt fram i takt med att problem har blivit mer uppenbara. Jag ser det som en mognadsfråga. Just nu kommer en tsunami av regleringar av internet från EU. Jag ser en risk med det, eftersom små företag som gör bra tjänster kanske inte mäktar med omfattande regelverk. Det riskerar att begränsa innovationstakten.

Foto: Daniel Roos

Vilka har varit de viktigaste förändringarna av internet, anser du?

– Webben, som var avgörande för internets genomslag. Och möjligheten till fast anslutning. Under den senaste decennierna har transformationen från datorer till smarta mobiler varit oerhört viktig – det har gett oss möjligheten att vara ständigt uppkopplade. Ur ett svenskt domännamnsperspektiv skedde en viktig regeländring år 2003 som gjorde att vem som helst kan registrera vilket domännamn som helst, vilket var strikt reglerat innan dess. Det gjorde mycket för tillväxten av den svenska delen av internet.

Hur tror du att internet utvecklas på sikt?

– Jag hoppas mycket på användningen av öppna data, och att vi ska skapa arenor för innovatörer och utvecklare som kan utnyttja kraften i den data som finns tillgänglig till att bygga bra och nyttiga tjänster. Digitaliseringen är vägen framåt om vi vill fortsätta att bygga en välfärd för alla. Här är det särskilt viktigt med security by default och by design, det vill säga att det finns ett säkerhetstänk med från början när tjänsterna byggs.

Slutligen – vad händer nu med din nyckel* till internet?

– Det är ett personligt uppdrag från Icann, och påverkas inte av att jag slutar på Internetstiftelsen. Det är och har varit jättehäftigt att ha den rollen. Jag började att jobba med dnssec när jag var på IT-kommissionen i slutet av 90-talet, och drev på Internetstiftelsen ett projekt som gjorde att Sverige 2005 blev först med att använda funktionen för toppdomänen ”.se” – sex månader efter att standarden var klar. Men jag har varit kryptoofficer i tio år nu, och skulle gärna lämna över nyckeln till någon annan. Processen är i gång, men har försenats eftersom jag inte har kunnat resa till USA under covid-19-pandemin.

Fotnot: Anne-Marie Eklund Löwinders ”internet-nyckel” är en fysisk nyckel som går till ett värdeskåp som innehåller smarta kort. Dessa används i sin tur används för att aktivera kryptomaskinen som skapar nya nycklar för signering av rotzonen för hela internet. Rotzonen är det översta lagret i internets domännamnsystem, DNS.

Här är Anne-Marie Eklund Löwinder

Aktuell med: Nyligen slutat som säkerhetschef på Internetstiftelsen, nybliven egenföretagare.

Ålder: ”Stigande”.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Utbildning: Systemvetare vid Stockholms universitet.

Familj: Man, katt, fyra utflugna barn och fyra barnbarn.

Intressen: Massor, men framför allt sommarhuset på Åland.