Här är nyheterna i Googles nya Android 12

2021-05-19 11:40  
Nu har Google presenterat sitt kommande operativsystem Android 12. Foto: Google

Google har slagit på stora designtrumman med Android 12. Här är nyheterna i det kommande operativsystemet.

Det tisslades och tasslades om Android redan innan utvecklarkonferensen I/O. Och nu har Google visat upp sitt kommande operativsystem Android 12, eller i alla fall den senaste betaversionen av det.

Känslan av Google går att känna igen – men det är en helt ny design som visas upp och den är baserad på ett system som går under namnet ”Material you”.

”Den största designförändringen i Androids historia”, skriver Sameer Samat, vice vd för produkthantering, Android och Google Play i ett blogginlägg.

Allt är större, det är mer lekfullt och allt ska handla om att göra upplevelsen mer personlig. Så vad är det man har visat upp?

Animeringar och större knappar

Det har du kanske redan noterat från bilderna. Men en stor förändring i Android 12 är att designelementen är större och animeringarna mer lekfulla. Det vill säga appar som öppnas expanderar tydligt från ikonen, när du låser upp telefonen går vågor över skärmen. Tanken med större designelement är att göra telefonen mer läsbar, men en baksida är att användaren får färre knappar och alternativ per skärm.

Saker som påstås vara enklare att justera i och med designförändringen är basala funktioner som volym och ljusstyrka.

Läs mer: Mystiska Fuchsia ska ge Google större kontroll (och klirr i kassan)

Fler animeringar borde så klart betyda att det tar mer prestanda i anspråk. Men enligt Samat har man tänkt på det. Fönster- och pakethanteraren använder 22 procent mindre cpu-tid. Därtill använder systemservern 15 procent mindre av den stora och batteritörstande kärnan på processorn.

Hur dessa animationsförändringar kommer flyta på äldre android-telefoner återstår att se.

Nya sekretessfunktioner

Kan det vara så att man sneglat på storkonkurrenten Apple här? Som nyligen inaktiverade annonspårning som standard i appar.

I Android 12 finns en ny integritetspanel där användare kan se appbehörighetsinställningar, vilka data som används av vilka appar, samt ta tillbaka appspårningsbehörigheter.

via Google

Utöver det dyker en indikator upp som visar om en app använder din mikrofon eller kamera.

Man har även gjort försökt göra platsdata, ska vi säga, mer nyanserat? Nu ska en app snarare kunna se en ungefärlig plats, än vilket bord på restaurangen du sitter vid.

Notiser och snabbinställningar

Det finns några grundviktiga funktioner i din telefon, enligt Google. Som notiser, meddelanden, snabbinställningar, och ja, strömbrytaren. Just dessa har också prioriterats i arbetet med Android 12. Bland annat man försökt göra notisskuggan krispigare och mer lekfull, med målet att ge användare en bättre överblick på snabbinställningar, vad man lyssnar på, och så vidare. Med ett svep ska man mer eller mindre kunna styra hela operativsystemet.

via Google

via Google

Snabbinställningarna har fått ett nytt utseende. Här har även Google Play och Home controls nu tagit plats.

Genom att trycka på strömbrytaren ”länge” aktiverar du nu röstassistenten.

Material You

Det handlar egentligen om ett samarbete mellan mjukvara, hårdvara och materialdesign. Det sistnämnda är alltså designprinciperna för det grafiska användargränssnittet för Android. Nu sammanslås alltså dessa grupper till vad Google kallar för material you.

En uppsättning principer ska skapa gränssnitt och implementeras på Googles produkter, webb, appar,hårdvara och Android. Först ut blir nya Pixel-telefonerna.

En funktion som är en frukt av material you är att om du byter bakgrundbild får du också möjlighet att automatiskt ändra systemfärgarna. Det Android 12 gör är att identifiera dominerande och kompletterande färger från bakgrundbilden och på så sätt skapa matchande systemfärger på knappar, reglade och så vidare.

via Google

Andra designförändringar värda att nämna är skärmen i låst läge. Klockan är stor, så länge du inte har några notiser. Men när de dimper in krymper klockan.

Mer då?

Jo, Google meddelar att man i dag har över 3 miljarder aktiva androidanvändare. Med detta är Android världens klart största operativsystem för mobiltelefoner.

Google meddelar också att man nu kommer låta Pixel- och Samsung-telefoner kommer att kunna användas som bilnycklar, förutsatt att telefonen fått Android 12. Funktionen stöder UWB och NFC. Än så länge är det dock bara biltillverkaren BMW som har stöd för Androids digitala bilnyckel.

Viktor Krylmark

Mer om: Google Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt