Här är nya satsningen som ska minska cyberbrotten

2018-02-05 09:11  
Stiftelsen för strategisk forskning satsar 300 miljoner kronor för att minska cyberbrotten. Foto: TT

Antalet kreditkortsstölder, datorvirus och stulna lösenord ökar och kostar samhället enorma summor.

Nu satsar Stiftelsen för strategisk forskning 300 miljoner kronor för att minska cyberbrotten, skriver Sveriges Radio. Det är första gången någonsin som stiftelsen gett pengar till it-säkerhetsforskning.

Och det görs ansträngningar att motarbeta cyberbrotten även från andra håll. KTH i Stockholm startar senare i vår en kurs som ska hjälpa företag att skydda sig – genom att de själva börja tänka som hackare.

– Den stora merparten av människor är ju schyssta och det är väldigt viktigt att de schyssta människorna kan de här metoderna så att de förstår att försvara sig, säger Pontus Jonsson, en av initiativtagarna till kursen.

Läs mer: Så fixar du lösenord som både är säkra och enkla

Han säger att det är bättre att fler medborgare sitter med hackerkunskaper, i stället för att de på "den mörka sidan" är ensamma om informationen och därmed kan arbeta ostört.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt