Här är första superdatorn med prestanda över 1 exaflops

2022-05-31 10:30  

Den amerikanska superdatorn Frontier är nu överlägset snabbast i världen med uppmätt beräkningskraft på över 1,1 exaflops. Samtidigt klättrar Finland upp på en tredjeplats.

För första gången har en superdator uppmätt en beräkningskraft på över 1 exaflops, en triljon (10^18) flyttalsoperationer per sekund.  

Den nya världsrekordhållaren är Frontier som är placerad vid Oak Ridge National Laboratory i delstaten Tennessee och finansierad av det amerikanska energidepartementet. Den uppmäter 1,1 exaflops i tester, mer än dubbelt upp mot den tidigare rekordhållaren Fugaku i Japan som klockar in på 442 petaflops, enligt organisationen Top500 som listar världens kraftfullaste datorer. 

Frontier har levererats av HPE och bygger på processorer och grafikkort från AMD. Det består av över 9 400 beräkningsnoder med fler än 8,7 miljoner processorkärnor. Superdatorn är också en av de mest energieffektiva i världen, och kan leverera dryga 52 gigaflops per watt.

Läs mer: De klyver transistorerna på mitten – kan ge billigare halvledare

Från installationen av Frontier-systemet. Foto: Carlos Jones/ORNL

Finland på pallplats

En annan nykomling på Top500-listan är den finska superdatorn Lumi som klockar in på 151 petaflops, vilket gör det till världens tredje mest kraftfulla superdator. Lumi bygger på samma teknikplattform som Frontier, men installationen är i något mindre skala. 

Sveriges snabbaste superdator är Berzelius vid Nationellt Superdatorcentrum i Linköping. Med sina 5,25 petaflops ligger på plats 102 på Top500-listan. Den bygger på ett system från Nvidia som är specialiserat på att utföra ai-beräkningar.

Den kommer dock att bli omsprungen under året när KTH:s nya superdator Dardel med en planerad prestanda på runt 10 petaflops är färdiginstallerad.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt