Han blev sin egen internetleverantör – nu kan hundratals fler få fiber

2022-08-11 15:29  
Genrebild. Fiberkablar för internet.  Foto: TT/SipaUSA 

När amerikanen Jared Mauch inte kunde få tillräckligt snabbt internet via en etablerad leverantör bestämde han sig för att ta saken i egna händer. Nu får han miljonstöd för att bygga ut nätet på landsbygden.

Det bästa fasta internet Jared Mauch kunde få via en etablerad leverantör till sin bostad på landsbygden i den amerikanska delstaten Michigan var hastigheter upp till 1,5 megabit per sekund (Mbt/s). Det skulle dessutom ha kostat honom hundratusentals kronor att få kabelnätverket draget till sin bostad. Detta fick honom att bygga upp ett eget nätverk för fiberuppkoppling i sina hemtrakter.

I början av förra året försåg han ett 30-tal hushåll, däribland hans eget, med 100 Mpbs internet. I dag har antalet ökat till drygt 70 hushåll. Och det kan snart bli 600 fler, berättar Ars Technica.

Michiganbon får nämligen 26 miljoner kronor i statligt stöd för att expandera sitt fiber på landsbygden, där det är svårt att få tillgång till ett fast och snabbt internet. 

När arbetet med den här etappen är klar kommer Jared Mauchs nätverk att bestå av drygt 84 kilometer fiberkabel. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt