Gordon Moore om Moores lag: Mer korrekt än jag kunnat ana

2015-04-16 11:52  

På söndag den 19 april är det 50 år sedan Gordon Moore formulerade sin berömda lag. "Den var mycket mer korrekt än vad jag kunnat ana", säger han själv.

Inför 50-årsdagen har Intel lagt ut en kort film där Gordon Moore själv berättar om hur han 1965 i en artikel i branschtidningen "Electronics" förutspådde att antalet komponenter som kostnadseffektivs kunde klämmas in i en integrerad krets skulle komma att dubbleras varje år i åtminstone tio år framåt.

Senare ändrade han sin "lag" till en fördubbling vartannat år.

I filmen säger han att han själv aldrig kunnat ana att hans förutsägelse skulle hålla i 50 år och att den också fått betydelse för andra branscher som också sett en exponentiell utveckling, tack vare allt snabbare datorer.

Gordon E Moore är en av dataindustrins pionjärer. När han formulerade sin berömda lag 1965, arbetade han som forskningschef på Fairchild Semiconductor.

Tre år senare grundande han halvledarföretaget Intel tillsammans med Robert Noyce.Lästips:

Tidningen IEE Spectrum har en specialsida med material om Moores lag.

Intels specialsida med bland annat en intervju med Gordon Moore.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

 

Marie Alpman

Mer om: Moores lag

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt