Googles fiberkabel klarar 250 terabit per sekund

2019-04-16 13:28  
Foto: AP Photo/Matt Rourke/TT

Nästa år invigs underhavskabeln Dunant. Och den kommer att sopa banan med konkurrensen.

Världens information – 99 procent av den internationella trafiken, närmare bestämt – transporteras i fiberoptiska kablar under havet. Och det går undan: nästa år inviger Google Dunant, en kabel med kapacitet för 250 terabit per sekund. Den skulle kunna skicka allt innehåll i det amerikanska kongressbiblioteket mellan USA och Frankrike tre gånger i sekunden. Det är 56 procent snabbare än Marea-kabeln, Facebooks och Microsofts gemensamma världrekordinnehavare, som klarar 160 terabit per sekund mellan noder i USA och Spanien.

Tidskriften Wired rapporterar att Dunant är ett samarbete mellan Google och Subcom, en stor tillverkare av underhavskablar. Den högre kapaciteten har blivit möjlig tack vare ny teknik som medger fler fiberpar i samma kabel. Dunant rymmer 12, men Google har redan börjat kika på möjligheten att få plats med 24.

Läs mer: Kan Huaweis 4g-router ersätta fiber? Vi har testat

Till skillnad från överfulla telekomnät, som fått operatörer att bygga 5g-anläggningar före utsatt tid, finns det än så länge gott om plats i fiberkablarna. Men i takt med att datatrafik ökar exponentiellt anstränger sig nätjättar som Facebook, Google och Microsoft för att ligga steget före.

Peter Ottsjö

Mer om: Google Fiberkabel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt