Galne professorn säljer<br></br>Marratech till Google

2007-04-20 15:12  
Dr Peppar - Peter Parnes.Foto från Dr Peppars blogg http://www.parnes.com/blog/

När Luleådocenten Peter Parnes, som kallar sig själv för Dr Peppar, the Mad Scientist, startade Marratech tillsammans med en handfull andra forskarkollegor, hade han ingen aning om att amerikanska Google tolv år senare skulle köpa allt för 100 miljoner kronor.

I dag äger de kvarvarande grundarna Peter Parnes, Serge Lachapelle och vd:n Magnus Hedberg mindre än tio procent av bolaget.

Största ägaren är Sjätte AP-fondens riskkapitalbolag Aumar med drygt 50 procent och riskkapitalbolaget Emano med 30 procent.

Peter Parnes arbetade på Centrum för distansöverbryggande teknik på Luleå tekniska universitet och började 1995 utveckla den programvaran som skulle bli grunden till företaget Marratech tre år senare.

Det handlade om pc-baserad videokonferens över internet vid en tidpunkt då internet var i sin kommersiella linda.

Det var ungefär samtidigt som de båda Stanfordstudenterna Sergey Brin och Larry Page pulade med sin sökmotorteknik och startade Google 1998, samma år som Peter Parnes och hans kolleger startade Marratech.

Födda ur samma mylla
De båda företagen är födda ur samma sorts mylla. Båda är grundade av universitetsforskare - Marratech av forskare vid Luleå tekniska universitet och Google av forskare på Stanford i Kalifornien.

Men där tar liknelserna slut.

Internet var på 1990-talet inte moget för distansundervisning och Marratech har haft det betydligt svårare att få genomslag med sitt bandbreddseffektiva webbkonferenssystem än Google haft med sin sökmotorteknik - trots att Ericsson var med i Marratech-projektets början.

I dag är Google ett av världens absolut hetaste företag, som leder utvecklingen inom internet, medan Marratech bara omsätter cirka 10 miljoner kronor.

Fjäder i hatten för Dr Peppar
Därför är det en fjäder i hatten för Dr Peppar och hans kolleger att Google i dag väljer att köpa upp Marratechs teknik att åstadkomma distansundervisning och videokonferenser över internet.

Google gör en så kallad inkråmsaffär och köper Marratechs tekniska plattform och patent och tar över ett dussintal tekniker och utvecklare medan själva bolaget Marratech lever vidare med de gamla ägarna och en del av personalen.

Bland andra går Peter Parnes över och är från och med måndag anställd av Google.

Googles svenska utvecklingslåda
- Vi ska fortsätta med de kunder som vi har - sköta distributionsnätet och uppfylla våra slutkundskontrakt, säger Finn Persson, vd för riskkapitalbolaget Emano och styrelseledamot i Marratech.

Finn Persson menar att en intressan effekt av affären att internetgiganten Google får en utvecklingslåda i Sverige, i Luleå.

Köpte Rosling statistikanimering
Det är andra gången på kort tid som Google köper ett svenskt internetföretag - båda med professorer som grundare.

Det var bara några veckor sedan som Google tog över medicinprofessor Hans Roslings skapelse Trendalyzer - programvaran som sätter bilder till statistik, och hans bolag Gapminder. Se länken till artikeln här till höger.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt