Förstärkt verklighet visar kirurgen vägen

2017-05-16 13:28  

Karolinska universitetssjukhuset är först i världen med en ny teknik där augmented reality används under ryggradsoperationer. Philips har utvecklat tekniken med hjälp av kirurger på sjukhuset.

Neurokirurgen Adrian Elmi-Terander jämför med att vara bilförare.

– Det är som att köra i en okänd stad, med bara kartorna i en gammal telefonkatalog till hjälp. Och sedan få gps.

Det handlar om millimeterprecision när skruvar ska sättas in i ryggraden, till exempel vid steloperationer. Tidigare har ryggkirurger fått förlita sig på vanliga röntgenbilder och det ögat ser under operationen. Men utvecklingen går mot att genomföra operationer utan stora snitt i patienten. Då krävs bra bildmaterial för att planera ingreppet.

Neurooperationsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset har sedan årsskiftet genomfört ett tiotal ryggradsoperationer med en ny teknisk utrustning. Den kombinerar röntgenbilder med augmented reality, som hjälper teamet att hitta rätt under ingreppet.

Inne i operationssalen, när patienten är på plats, tas både 2d- och 3d-röntgenbilder med hjälp av en stor C-formad arm som kan röra sig runt patienten. Bilderna visas på en stor skärm intill operationsbordet, där röntgenbilder av skelettet sammanfogas med videobilder av operationsområdet.

– Det här ökar säkerheten i ingreppet. Även om jag öppnar ned till kotan, så ser jag inte hur det ser ut under. Utan navigation går kirurger på landmärken, erfarenhet och känsla, men det blir inte lika exakt, säger Adrian Elmi-Terander.

Läs mer:

Läs mer: Artificiell intelligens formar framtiden

Utrustningen och tekniken har utvecklats av teknikföretaget Philips. Karolinska är det första sjukhuset i världen som genomför operationer med den. Under det här året pågår de första kliniska försöket. Ytterligare nio sjukhus runt om i världen ska ingå i forskningsprogrammet.

Neurokirurger på Karolinska har varit delaktiga i teknikutvecklingen. Det har blivit flera resor fram och tillbaka till ett barnsjukhus i Cincinatti, USA, där en prototyp har funnits. Efter varje besök har kirurgerna haft långa listor på saker som har behövt ändras eller förbättras.

– En ingenjör i ett labb kan inte lista ut det här. Det har varit intensiva sessioner. Det finns ett ömsesidigt förtroende mellan oss och Karolinska, och vi bygger på en lång relation, säger Ronald Tabaksblat, internationellt ansvarig för Philips bildstyrda terapisystem.

Läs mer:

Läs mer: Masken styr armeringen på ESS-bygget

Philips och Karolinska har ett innovationssamarbete, och den nya utrustningen har utvecklats inom ramen för det. Utrustningen blir kvar på Karolinska under tiden som forskningsprogrammet pågår. Om den här eller liknande utrustning sedan köps in till operationssalarna på Nya Karolinska är inte beslutat.

Senare i år ska Karolinska börja anpassa utrustningen för kirurgi i hjärnan och andra kirurgiska fält.

– I dag genomför vi cirka 700–800 operationer per år där vi kan ha nytta av den här tekniken, på sikt kan det bli betydligt fler, säger Adrian Elmi-Terander.

Samarbetar om innovationer

Karolinska universitetssjukhuset och Philips har ett innovationssamarbete sedan 2007 för att ta fram ny teknik för avbildning.

Tre områden är i fokus: stroke, prostatacancer och minimalinvasiv kirurgi, det vill säga operationer som innebär ett så litet ingrepp som möjligt.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt