Företaget bakom Sveriges internet letar ny vd

2015-12-17 08:32  
Stefan Lindeberg, tillförordnad vd på Netnod.

Svenska internetbolaget Netnod är inne i ett större strategiarbete och på jakt efter en ny vd. "Nästa år kommer vi introducera en rad nya tjänster", säger tillförordnade vd:n Stefan Lindeberg till Ny Teknik.

Netnod driver dels de centrala knutpunkterna i Sveriges del av internet, där operatörer växlar trafik, dels en av världens 13 dns-root-servrar. DNS - Domain Name System - kan liknas vid internets telefonkatalog som talar om vart trafik ska ta vägen på internet.

Inom bolaget jobbar man nu med att anpassa sig efter sina kunders behov - och nya trender inom internettrafiken.

– Världen har förändrats, det sker idag en mycket större koncentration av både innehåll och konsumenter, eller "content" och eyeballs" som vi lite svengelskt kallar det, dels till färre aktörer som exempelvis Google och Netflix, men också till färre platser då mycket trafik samlas på allt större datacenter och molntjänster, säger Stefan Lindeberg, tillförordnad vd.

En extern rekryterare söker nu efter en ny vd efter att internetveteranen Kurt-Erik "Kurtis" Lindqvist lämnade företaget i september. Skiftet ska enligt uppgift ha skett i samråd med styrelsen - och vara en del i det nya strategiarbetet.

– Vi är inne i ett strategiutvecklingsarbete som gäller vart Netnod ska vara på tre till fem år sikt, såväl jag som bolagsstyrelsen är involverade i arbetet, säger Stefan Lindeberg.

Han förklarar också att det nu sker en konsolidering på operatörssidan, det blir färre och större aktörer, precis som innehållet koncentreras sker samma sak på konsumentsidan.

– Det vi håller på med är hur vi behöver anpassa våra tjänster. Det handlar både om vad, vilken typ av tjänster och var vi levererar dem.

I fjol slöt Netnod avtal med sin norska motsvarighet Nix om att utveckla samarbetet.

Och i år har Netnod expanderat i Danmark. Man har öppnat en direktanslutning, för att bättre kunna svara på den växande efterfrågan att hantera och utväxla internettrafiken i Norden. Netnods noder är i Danmark bland annat fysiskt inhysta i bolaget Interxions datacenter i Köpenhamn.

Interxion har säte i Amsterdam och utgör ett exempel på de växande datacenter- och molnföretagen. Bolaget har över 1500 kunder fördelade på 40 datacenter i 11 länder och en amerikansk vd David Ruberg i spetsen.

Även i Stockholm finns anslutningar till kunder i datahallar hos exempelvis Interxion och Telecity, men de centrala noderna står i säkra svenska bergrum.

– Det är en fysisk lokalisering. I själva verket äger vi och driftar all utrustning själva, säger Stefan Lindeberg.

När det gäller knutpunkterna är Netnods sikte enbart inställt på Norden.

– Vi kommer inte att ge oss ut i hela världen med den verksamheten. Det finns ett tydligt nordiskt uppdrag från våra ägare, säger Stefan Lindeberg.

Nästa år, avslöjar han, kommer Netnod lansera en rad nya tjänster. Vilken typ av tjänsteutveckling det handlar om vill han dock inte yppa något om i nuläget.

– Men det som kommer att hända först nästa år kommer att ske inom dns-sidan.

Där jobbar man mer åt det globala hållet.

För att ge användarna av internet snabba svarstider och för att skapa robusthet och redundans har Netnods svenska root-server över 50 likadana serverkopior placerade ute i världen.

Kommer dessa nu att öka i antal?

– Vi kommer öka både antalet serverar och platser i världen, för att öka leveranskapaciteten men också tillgängligheten.

Netnod levererar dessutom tjänster till bolag som har toppdomäner som .se eller .nu och bygger bland annat distribuerade DNS-tjänster i världen.

Ekonomin i bolaget betecknar Stefan Lindeberg som gott. Omsättningen landade 2014 på nära 55 miljoner kronor, men vinsten uppgick till blygsamma 340 000 kronor.

– För oss handlar det inte om att maximera intäkterna utan om att möjliggöra "ett stabilt och växande internet", påpekar han.

Robustheten är naturligtvis a och o för ett bolag som förvaltar en del av svenska internet.

Det skriver också Leif Johansson under på. Han är ordförande i TU-stiftelsen som driver dotterbolaget Netnod och jobbar vanligdags på universitetsnätverket Sunet.

–  Netnod ska vara en garant för ett skalbart och säkert internet i Norden, säger Leif Johansson, även om det måste finnas ett visst mått av affärsmässighet.

I nuläget oroar han sig för att bredbandsoperatörer med pressade ekonomier bygger förbindelser som på sikt inte ska hålla måttet.

– Det finns en potentiell konflikt mellan billigt och robust. Man kan mycket väl se en möjlig utveckling av internet i Sverige som bara funkar när solen skiner, säger han.

Utöver Leif Johansson består stiftelsen styrelse också av Anne-Marie Eklund-Löwinder (utsedd av Snus, Sveriges nätverksteknikers förening) samt av den kände nätverksgurun Peter Löthberg.

Under året hardessutom två nya styrelseledamöter valts in i Netnods styrelse i syfte att bidra med internationell erfarenhet: Det handlar om Karen Rose som är strategi- och forskningschef på Internet Society, och Mathieu Weill som arbetar som vd för Afnic; bolaget som förvaltar den franska toppdomänen. fr.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL