Fler svenska operatörer kör med Huaweiteknik i 5g-näten

2020-06-12 07:08  
Huawei på allas läppar i 5G-racet. Foto: AP/TT

5g-tävlingen mellan operatörerna är stenhård – alla vill säga att de är störst och vackrast. Tre lanserar nu det de kallar det bredaste nätet med den nya tekniken – även den med Huaweiteknik.

Strax före jul lanserade teleoperatören Tre ett väldigt lokalt 5g-nät i södra Stockholm. De var då först med att kunna erbjuda allmänheten det allra senaste. För några veckor sedan slog de andra telejättarna Tele2 och Telia på stora trumman.

Om skönhetstävlingen, säger Tre:s Sverigechef Haval van Drumpt:

– Det är alltid kul att kunna erbjuda konsumenterna något så tidigt det bara går, säger han.

Nu, om några dagar, ska det gå att 5g-surfa med Tre i såväl delar av Stockholm, som vissa områden i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås och Uppsala.

Tio procent snabbare

Men det är långt ifrån ett riktigt 5g-nät, än så länge bara ny teknik på gamla vägar. I väntan på att myndigheten PTS i höst auktionerar ut nya frekvenser går det inte ens på halvfart. Enligt Haval van Drumpt är hastigheten i nuläget bara tio procent snabbare än 4g. Dessutom är det ont om prylar som stöds av 5g än så länge.

Läs mer: Test: Så snabbt är första 5g-nätet i Stockholm

– Leverantörerna av 5g-prylar har inte varit så sugna på att satsa på Sverige, säger van Drumpt och skyller på Sveriges senfärdighet med den nya tekniken.

Men sedan, nästa år, när de nya frekvenserna är i bruk ska maxhastigheten bli betydligt snabbare än dagens 4g.

En het fråga är den om säkerheten när länder världen över nu satsar på den femte generationens telenät. Kinesiska Huawei, bland annat leverantör av telekomnät, har bannlysts i flera länder, framför allt i USA, eftersom bolaget misstänks kunna utöva spionage för den kinesiska staten.

Säkerheten viktigast

Precis som Tele2 kommer även Tre att använda sig av Huawei som en av leverantörerna, enligt Haval van Drumpt, som tycker frågan om Huawei blivit något onyanserad.

– Självklart ska säkerhetsfrågan vara högst på agendan, säger han.

Läs mer: Svenska tekniken som används för att testa alla 5g-telefoner

Bland annat Säpo och FRA ska enligt den nya lagen granska att leverantörerna sköter säkerhetsfrågorna. Samtalet med myndigheterna har blivit bättre, tycker Tre-chefen.

– Vi börjar förstå varandra, jag känner mig trygg med hur vi gör, säger Haval van Drumpt utan att gå in på hur säkerheten ska kunna garanteras.

Halvstatliga Telia har däremot sagt att de gör sin 5g-satsning ihop med enbart Ericsson

Fakta: från 1G till 5G

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. 2G som kom elva år senare möjliggjorde sms, och vid 3G:s intåg 2004 blev det fart på internetsurfandet i mobiltelefonen.

2009 kom 4G-näten till Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över, och i Sverige ska Post- och telestyrelsens (PTS) auktion för vårt 5G-nät ske med start 10 november.

Auktionen ska ge upp till fyra tillståndshavare möjlighet att förvärva 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag.

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt