Facebook varnar för ryska propagandakonton

2022-02-28 13:44  
Rysk propaganda sprids på Facebook, Instagram och Twitter – bland annat. Arkivbild. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Proryska grupper använder sig av falska profiler och hackade konton för att sprida missvisande information om Ukraina, enligt mediejätten Meta som äger Facebook och Instagram.

En rad konton har blockerats, enligt företagets cybersäkerhetsteam, som säger att kontona var del i en organiserad desinformationskampanj.

Kontona försökte få användare att gå in på hemsidor som gav felaktig information om kriget och Ukrainas försök att försvara sig mot den ryska invasionen.

Läs mer: Så ska Ukraina försvara känsliga data: ”Svårt att stoppa rysk dupering”

"De drev hemsidor som utgav sig för att vara oberoende nyhetssajter och skapade falska profiler på sociala medieplattformar inklusive Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Telegram och även ryska Odnoklassniki och VK", skriver Meta i ett blogginlägg.

I en del fall "använde de profilbilder som vi tror verkar ha tagits fram med artificiell intelligensteknik", skriver Meta.

Mer om: Facebook Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt